MOL investeste 30 mil. $ pentru explorarea unui nou perimetru in Oman

11 Sep, 12:51 • Redactia DailyBusiness
Grupul MOL va investi pana la 30 de milioane de dolari in faza de explorare a unui nou perimetru petrolier concesionat recent in Oman, cu rezerve de titei estimate la 200 de milioane de barili.
MOL investeste 30 mil. $ pentru explorarea unui nou perimetru in Oman

MOL a semnat cu Guvernul Sultanatului Oman un acord de explorare si impartire a productiei (Exploration and Production Sharing Agreement – EPSA) pentru un perimetru din vestul tarii. Acordul va intra in vigoare dupa ratificarea sa prin Decret Regal.

Perimetrul de explorare 66, cu o suprafata de 4.899 kilometri patrati, a fost acordat Grupului Mol in urma unei licitatii. Impreuna cu perimetrul 43b pe care Grupul Mol il dobandise anterior, suprafata totala pe care compania desfasoara activitati de explorare in Oman va depasi 20.000 de kilometri patrati.

Acest perimetru este situat intr-o zona desertica, la  granita cu Arabia Saudita, in apropiere de infrastructura necesara pentru pomparea titeiului si export – in apropiere de un camp petrolier aflat in faza de productie si de alte
doua pe care s-au efectuat descoperiri importante de hidrocarburi . Rezervele estimate sunt de 200 de milioane de barili.

Perioada de explorare va dura 6 ani. Prima faza, prevazuta sa dureze patru ani, va include studiile geologice si geofizice, achizitiile de date seismice si forarea a doua puturi de explorare. Investitiile planificate sunt de 30 de milioane de dolari.

MOL a inceput activitatile de explorare in Oman in 2006, investind pana in prezent 60 de milioane de dolari in perimetrul 43b. Prima sonda de explorare in acest perimetru va incepe activitatea in luna octombrie.

“Oman este o tara foarte importanta pentru Grupul MOL in regiunea Orientului Mijlociu, din mai multe considerente. In primul rand, Oman Oil Company este partenerul nostru strategic. Derulam activitati de explorare in Oman inca din 2006 si intentionam sa foram primul put de explorare in curand. Scopul nostru este sa construim un portofoliu semnificativ de explorare si productie”, a declarat Sándor Fasimon, Vice-pre?edinte executiv, divizia de explorare si productie a grupului MOL.

Grupul MOL desfasoara operatiuni in 40 de tari si numara in total 32.000 de angajati. Compania controleaza cinci rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia. Reteaua de benzinarii numara peste 1.600 de unitati in Europa Centrala si de Sud-Est.