- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Moody\’s a retrogradat ratingurile a sase banci elene, dupa reducerea ratingului Greciei

16 Jun, 09:12 • Redactia DailyBusiness
Moody's a retrogradat, marti, ratingurile a sase banci elene, le-a confirmat pentru alte doua, si a pus sub supraveghere calificativele unei a noua institutii financiare evaluate, ca urmare a revizuirii in scadere cu patru trepte, la nivelul "Ba1", a ratingului Greciei.
Moody\'s a retrogradat ratingurile a sase banci elene, dupa reducerea ratingului Greciei

Bancile ale caror ratinguri au fost retrogradate sunt National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank), Emporiki Bank of Greece (toate cu operatiuni in Romania) si General Bank of Greece, scrie Mediafax.

Ratingurile National Bank of Greece pentru datorii si depozite au fost revizuite cu doua trepte, de la „Baa2/Prime-2” la „Ba1Not-Prime”, cele ale EFG Eurobank Ergasias cu o treapta de la „Baa3/Prime-3” la „Ba1/Not-Prime”, iar cele ale Alpha Bank de la „Baa3/Prime-3” la „Ba1/Not-Prime”.

Pentru ATE Bank ratingurile au fost scazute cu doua trepte de la „Baa3/Prime-3” la „Ba2/Not-Prime”, in timp ce calificativele Emporiki Bank of Greece au retrogradate cu o treapta de la „Baa2/Prime-2” la „Baa3/Prime-3”, iar cele ale General Bank of Greece de la „Baa2/Prime-2” la „Baa3/Prime-3”.

Moody’s a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si depozite ale Piraeus Bank (prezenta in Romania) la nivelul „Ba1” si Attica Bank la „Ba2”.

Ratingul „Baa2” al Marfin Egnatia Bank (prezenta in Romania) pentru datoriile pe termen lung si depozite a fost pus sub supraveghere, cu perspectiva incerta, in timp ce calificativul pentru datoriile pe termen scurt „Prime-2” este sub supraveghere in vederea unei posibile retrogradari.

Ratingurile pentru soliditate financiara nu au fost afectate de masura si nici cele ale datoriilor hibrid, care depind de ratingurile individuale ale bancilor.

Moody’s a retrogradat joi ratingul de credit al Greciei cu patru trepte, in categoria junk, de la „A3” la „Ba1”, cu perspectiva stabila, acuzand riscurile macroeconomice si de implementare legate de pachetul de ajutor extern luat de statul elen de la UE si FMI.

Aceasta masura a determinat Moody?s sa modifice si evaluarea capacitatii guvernului elen de a sprijini sistemul bancar.

Agentia a precizat totusi ca revizuirea in sens negativ a ratingurilor bancilor nu reprezinta opinia Moody?s privind soliditatea financiara intrinseca a bancilor din Grecia, care este reflectata de calificativele individuale.

Moody?s precizeaza ca ratingurile pentru depozite si datorii ale Emporiki Bank of Greece si General Bank of Greece sunt sustinute de probabilitatea ridicata a sprijinului din partea bancilor mama Credit Agricole, respectiv Societe Generale.

In mod similar, ratingurile Marfin Egnatia Bank sunt sustinute de apartenenta la Marfin Popular Bank din Cipru.