- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Negocieri pentru respectarea legii: comisioanele de rambursare anticipata inca n-au disparut din contractele de credit

21 Aug, 12:34 • Redactia DailyBusiness
Bancile mai au doar o luna pentru a modifica aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia. Daca pentru imprumuturile noi toate aplica fara probleme noile reguli, renuntand la unele comisioane, la creditele vechi deciziile sunt inca in disputa, scrie Capital.
Negocieri pentru respectarea legii: comisioanele de rambursare anticipata inca n-au disparut din contractele de credit

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sunt pe cale sa ajunga la o intelegere in privinta aplicarii noilor reguli privind contractele de credit ale persoanelor fizice. In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC. Acesta transpune in legislatia locala o directiva europeana, iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila este una din principalele sale prevederi.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 19 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia, pentru a le adapta la noile reglementari, si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte, comisioanele sunt limitate la 1%.