Nu ne vindem tara? Statul pregateste cea mai tare afacere din istoria Romaniei

13 Mar, 00:07 • razvan.codorean
Dupa resurse, industrie si serviciile esentiale pentru traiul de zi cu zi, Romania este pe cale sa isi vanda si cel mai de pret bun – pamantul. De la 1 ianuarie 2014, strainii vor putea cumpara terenuri agricole – o afacere controversata, cu doua taisuri, din care specialistii  spun ca vom avea de castigat dar si de pierdut, mai ales pe termen lung.
Nu ne vindem tara? Statul pregateste cea mai tare afacere din istoria Romaniei

Romania este un fel de „El Dorado” pentru investitorii in agricultura. Are o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, ce reprezinta 61,7% din teritoriul tarii. 

Ne aflam pe locul 6 din Europa ca suprafata agricola utilizata (dupa Franta, Spania, Germania, Marea Britanie si Polonia) si pe locul 5 ca suprafata arabila (dupa Franta, Spania, Germania si Polonia). 

Romania are o medie de 0,41 ha teren arabil pe cap de locuitor, valoare aproape dubla fata de media UE. Terenul arabil ocupa circa 64% din suprafata agricola,33% din aceasta este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta circa 3%.

Important este de spus ca [b]marea majoritate a terenurilor din Romania sunt fertile[/b], spre deosebire de cele din Occident, multe dintre ele infestate de exploatarile intensive cu chimicale.

In esenta, avem teren agricol bun si de calitate, plus apa si servicii (apa, curent, gaze etc), la preturi incomparabile cu cele din Occident.

Cu aceste cifre in fata, este lesne de inteles interesul major al investitorilor straini in privinta Romaniei.

[b]Ce se intampla de la 1 ianuarie 2014[/b]

De anul viitor, cetatenii straini vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Pana acum o puteau face doar pe firma, astfel ca au ajuns sa adune peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

“Exista semnale ca sunt o multime de investitori straini interesati sa cumpere terenuri in Romania, mai cu seama ca preturile la noi, pe hectar, sunt la 10-20% din cele de afara”, spune consultantul agricol Dan Vladoiu.

“Se stie ca pamantul romanesc este fertil si ca dezvoltarea unei afaceri in agricultura la noi in tara poate fi profitabila mai cu seama ca suntem in UE si putem exporta fara taxe in tarile din Occident. In plus, costurile de productie de la noi sunt infinit mai mici decat cele de afara. O afacere construita corect poate aduce beneficii importante mai ales pe termen lung’, a explicat acesta.

[b]Ce avem de castigat odata cu sosirea investitorilor straini?[/b] 

Bani si tehnologie – spun specialistii. Unul dintre cei mai mari detinatori de terenuri si agricultori din Romania, Adrian Porumboiu, declara recent, [url=http://www.zf.ro/companii/porumboiu-statul-poate-aduce-la-buget-9-mld-euro-din-vanzarea-terenurilor-agricole-detinute-10519048]potrivit ZF.ro[/url], ca numai din vanzarea celor 300.000 de hectare de teren arabil administrate in prezent de Agentia Domeniilor Statului, se pot scoate 9 miliarde de euro.

„Premierului i-as spune ca daca vrea si are nevoie de bani la buget, statul ar putea sa castige aceasta suma din vanzarea celor 300.000 de hectare pe care le detine si pe care le tine ca un cozonac pentru unii si altii”, afirma acesta. Multiplicati afacerea la nivelul celor 14,7 milioane de hectare agricole pentru a intelege dimensiunile afacerii: peste 440 miliarde de euro.

Asta ar insemna de peste 3 ori produsul intern brut al Romaniei pe 2012, cifrat la 587,4 miliarde de lei (circa 131 miliarde de euro), dupa cum arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica.

In plus, pe langa bani, Romania va castiga din taxarea exploatarilor agricole. In conditiile in care, in prezent, 6% din PIB vine din agricultura, odata cu dezvoltarea unor mari afaceri in acest domeniu este de asteptat ca procentul sa creasca cu cel putin 2 puncte.

[b]Ce avem de pierdut din vanzarea terenurilor catre straini[/b]

Reprezentantii organizatiilor agricultorilor spun ca terenurile din Romania sunt subevaluate si ca strainii vor veni si vor cumpara pe bani putini suprafete uriase din Romania. 

In conditiile in care aproape 28% din populatie isi desfasoara activitatea in agricultura, acestia ar putea deveni “sclavi” pe plantatiile strainilor.

“Daca va veni un strain cu o geanta de bani, cei mai multi vor fi tentati sa vanda. Nu se vor gandi ca vor ramane pe drumuri, ca nu vor putea sa isi mai cultive cele necesare traiului de zi cu zi, ca nu isi vor mai putea duce animalele la pascut decat platind taxa”, a explicat Claudiu Danoiu, de la Asociatia Agricultorilor din Romania.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cei mai multi detinatori de terenuri agricole din Romania sunt persoane in varsta

„In urma unei analize facute pe detinatorii de terenuri din spatiul rural, cea mai mare pondere o au persoanele intre 60 si 70 de ani, urmate de celei intre 50-60 de ani”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Sorin Chelmu.

Presati de varsta inaintata si dorind sa isi asigure o batranete linistita, cei mai multi vor vinde la preturile oferite de cumparatori, estimeaza expertii in agricultura.

Acestia se asteapta ca acest fenomen sa se extinda rapid si, in numai cativa ani, agricultura Romaniei sa treaca aproape exclusiv in sarcina strainilor.

Consultantul agricol Dan Vladoiu spune ca aceasta este o problema de securitate nationala. “Statul trebuie sa intervina si sa caute sa sprijine agricultorii romani. In plus, sa se asigure ca acele terenuri agricole cumparate de straini nu isi vor schimba destinatia. Sa nu devenim, din nou, groapa de gunoi a Europei”, a explicat acesta.

Conditii pentru strainii care vor sa cumpere terenuri arabile

Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat luni, la o conferinta pe teme de agricultura, ca statul constientizeaza pericolele si ca Romania va introduce anumite conditii pentru persoanele fizice straine care vor dori sa achizitioneze terenuri agricole.

“Avem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniu”, a spus Achim Irimescu.

„De asemenea, vrem sa convertim Agentia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR in Franta, respectiv intr-un organism cu un drept de preemtiune, care in momentul in care se face o tranzactie cu terenuri, analizeaza cine este cumparatorul si daca nu prezinta suficiente garantii ca investitorul va face agricultura nu-i permite achizitia de terenuri”, a adaugat acesta.

Irimescu a subliniat ca nu considera ca suprafata achizitionata de straini ar fi pierduta, atata timp cat va fi folosita pentru agricultura.

“Va dau exemplul investitiilor daneze in Romania, care sunt foarte serioase. Ei au 150.000 de ha si realizeaza productii record de 10 tone la ha la porumb. Sunt si eu roman si mi-as dori ca tot terenul sa fie al romanilor, dar haideti sa vedem realitatea. Atatia ani s-au putut cumpara terenurile fara probleme si ma indoiesc ca persoanele fizice sunt cele care vor cumpara acum dupa ce persoane juridice au cumparat un milion de hectare. Din pacate, am deschis usa pentru achizitia terenurilor atunci cand am permis achizitia catre persoane juridice. Nu cred ca pericolul mare este la persoanele fizice straine”, a mentionat secretarul de stat in MADR.

Si jucatorii din piata agricola trag un semnal de alarma.

“Directia in care mergem este total gresita pentru ca alte state europene, membre UE, au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole prin legi care au fost corelate cu acquis-ul comunitar, precum Germania, Italia, Franta, Ungaria, iar noi in continuare incurajam acest demers. Investitorii straini au alte facilitati, iar cei romani nu au instrumente pentru a concura cu ei pe piata pamantului”, a declarat, luni, Marcel Cucu, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila, Marcel Cucu.

[b]Cine sunt cei mai mari mosieri din Romania[/b]

Potrivit datelor [url=http://www.agrointel.ro/4567/topul-mosierilor-din-romania/]Agrointel[/url], romanii detin cele mai mari exploatatii agricole din tara, insa strainii vin tare din urma.

Cei mai mari investitori sunt cei de la Agricost din Iasi, o firma romano-olandeza, care a „reusit” sa concesioneze de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei (IMB) pentru 49 de ani.
Urmatoarele doua pozitii in top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro (55.000 hectare) si Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova (54.000 hectare). 

In primii cinci mari investitori in agricultura mai intra si doi straini: libanezulJihad El Khalil care controleaza 35.000 ha (terenuri, silozuri, ferme agricole si alte facilitati in judetele Giurgiu, Calarasi si Timis) si contele austriac Andreas von Bardeau care detine peste 26.000 de hectare in zona de vest a tarii, in judetele Arad, Timis si Caras Severin,  prin intermediul grupului de firme Bardeau.

Pe lista primilor 10 investitori din agricultura se mai afla si firmele Martifer (Portugalia) – 25.000 ha destinate productie de ulei vegetal, Spearhead International (Marea Britanie ) – 17.800 ha si A&S International 2000, firma cu capital romano-american, ce exploateaza 15.000 ha unde cultiva, in principal cereale si plante oleaginoase.