- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oficiali: Centrala Cernavoda functioneaza in conditii de securitate, achizitiile au respectat legea

23 Mar, 14:11 • Redactia DailyBusiness
Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda functioneaza in conditii de securitate pentru mediu si populatie, iar achizitiile pentru piese de schimb au respectat legislatia, au declarat miercuri reprezentantii centralei, dezmintind unele informatii vehiculate in presa.
Oficiali: Centrala Cernavoda functioneaza in conditii de securitate, achizitiile au respectat legea

„Centrala de la Cernavoda este capabila sa raspunda la evenimente precum cele de la Fukushima, dar aici nu se poate pune problema de tsunami. Aici pot fi inundatii, viscol, vijelii. Stabilitatea centralei a fost verificata, capacitatea noastra de a exploata in siguranta centrala a fost verificata de misiuni internationale, ultima in noimebrie 2010”, a afirmat directorul general al CNE Cernavoda, Ionel Bucur, citat de Mediafax.

Presa a relatat in ultimele zile ca in 2007 CNE a achizitionat o serie de componente pentru unitatile nucleare de la o firma romaneasca pe care Ionel Blanculescu, fost ministru in Guvernul Nastase, o acuza ca nu are expertiza, in detrimentul unei firme germane, calificata in acest domeniu.

In replica, Bucur a afirmat ca licitatia a respectat legislatia, iar componentele corespund standardelor de securitate.

„Aceasta isterie bazata pe informatii nefondate poate periclita activitatile din centrala. Cine isi asuma responsabilitatea pentru acest lucru? Merita colegii mei epitetul de criminali? Ce mesaj dau opiniei publice anumiti reprezentanti ai mass-media care contesta decizii ale statului si statului si denumesc tot procesul coruptie criminala?”, a spus Bucur.

El a adaugat ca CNE are avizul CNCAN pentru utilizarea echipamentelor si miercuri a pregatit o scrisoare pentru seful firmei germane ca sa-l instiintez ca in Romania „se transeaza problema in stil balcanic, nu german”.

„Inainte de a da crezare zvonurilor va rugam insistent sa va documentati, sa nu speriem lumea cu lucruri neadevarate. Ingrijorarea vine din necunoastere”, a spus Serban Marian, director de centrala, prezent la conferinta.

Sorin Ghelbereu, director tehnic in CNE, a afirmat ca firma germana a fost descalificata de la licitatia pentru achizitia de piese deoarece a sustinut ca nu poate respecta in totalitate cerintele tehnice si a cerut derogari.

„Am intrebat proiectantul canadian al centralei de la Cernavoda, AECL Canada, daca se poate (admite derogarea, n.r.), ei au zis ca modificarea cerintelor s-ar putea face dupa analize care ar dura sase luni cu un cost suplimentar de 500.000 dolari. In consecinta, am descalificat firma germana, care a contastat, dar organele statului ne-au dat noua castig de cauza”, a spus Ghelbereu.

La 11 martie, Japonia a fot afectata de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima in urma carora au fost inregistrate emisii radioactive in atmosfera.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a anuntat ulterior ca unitatea a fost proiectata sa reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce in Romania pot avea o intensitate maxima in intervalul de 7-7,5 grade.

Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.