- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Olanda nu ne vrea in spatiul Schengen

17 Sep, 10:13 • Redactia DailyBusiness
Olanda se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen, a anuntat vineri purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei.
Olanda nu ne vrea in spatiul Schengen

„S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei”, a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers, potrivit Mediafax.

„Nu vom aproba nici macar intrarea partiala”, a adaugat purtatoarea de cuvant.

„Guvernul a spus ca nu vrea in nici o maniera ca (spatiul Schengen) sa fie deschis si, prin urmare, nu vom aproba nici macar intrarea partiala” a Romaniei si Bulgariei, a subliniat ea.

„In numele Olandei, vom spune ‘nu’ la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles”, a adaugat ea.

„Credem ca este inca prea devreme”, a explicat purtatoarea de cuvant, potrivit careia Olanda nu vede „suficiente” indicii ca Bulgaria si Romania „se ocupa de probleme precum coruptia, crima organizata si anchetele judiciare”.

O reuniune a ministrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevazuta joi la Bruxelles, in cursul careia urmeaza sa fie discutat un proiect de compromis care reia optiunea evocata in primavara privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei. Acest dispozitiv este menit sa ofere asigurari unor tari ca Olanda, Franta, Germania sau Austria, foarte reticente in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei.

Franta, Germania si Olanda s-au opus in primavara integrarii celor doua tari in spatiul Schengen, cerand consolidarea luptei impotriva coruptiei.
Sofia si Bucurestiul vor sa adere la Schengen inainte de sfarsitul anului, insa acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor tari.

Compromisul pe care presedintia poloneza a Uniunii Europene tocmai l-a propus ambasadorilor europeni prevede doua etape, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica de la Bruxelles. Astfel, spatiul aerian si maritim ar urma sa fie deschis inainte de sfarsitul lui octombrie, dar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, „mai controversata”, va fi luata abia in 2012.

Francezii, germanii si finlandezii au „lasat usa deschisa” pentru compromis, chiar daca vor date mai putin precise, a precizat aceasta.

„Presedintia poloneza lucreaza cu indarjire pentru a gasi o solutie si cauta o modalitate de a oferi cel putin o posibilitate partiala Romaniei si Bulgariei de a intra in Schengen”, a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, in cursul unei conferinte de presa la Bruxelles.

Comisia a afirmat ca Romania si Bulgaria sunt pregatite din punct de vedere tehnic sa adere la spatiul Schengen, a amintit ea.

„Sper ca exista inca o posibilitate de a gasi o solutie”, a precizat Malmstrom.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca Romania are 99 la suta sanse sa adere la Spatiul Schengen, precizand ca tara indeplineste toate conditiile impuse.