Operatorii portului Constanta cer revocarea CA si a conducerii executive a companiei care administreaza portul

16 Feb, 12:12 • Redactia DailyBusiness
Organizatia Patronala "Operatorul Portuar" Constanta impreuna cu Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare au solicitat Ministerului Transporturilor (FNSP) revocarea intregului Consiliu de Administratie al Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime" S.A. Constanta (CN APM), avand in vedere faptul ca acesta a fost desemnat in mod nelegal, cu incalcarea prevederilor O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
Operatorii portului Constanta cer revocarea CA si a conducerii executive a companiei care administreaza portul

Cele doua entitati precizeaza ca, in virtutea dispozitiilor Deciziei nr. 574/16.10.2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei, Consiliul Local si-a pierdut definitiv calitatea de actionar si nu mai poate participa la nivel decizional in activitatea curenta de administrare a companiei. 

In consecinta, avand in vedere efectele imediate si directe ale dispozitiilor Curtii Constitutionale a Romaniei, respectiv incetarea calitatii de membru in CA a reprezentantului Consiliului Local, dar si  disfunctionalitatile constatate si reclamate in mod constant de catre operatorii portuari, privind actul de administrare, lipsa unei viziuni clare, a unei strategii viabile a activitatilor desfasurate in perimetrul portuar, Organizatia Patronala „Operatorul Portuar” Constanta alaturi de FNSP solicita revocarea atat a mandatului administratorilor, cat si a intregii conduceri executive a CN APM. 

De asemenea, operatorii portuari alaturi de sindicatul portuar, in calitate de parti direct interesate in buna administrare a portului, doresc sa sprijine, daca li se va solicita, intreaga procedura de recrutare si selectie a noii echipe manageriale.

Organizatia Patronala „Operatorul Portuar” Constanta reuneste 35 de companii care isi desfasoara activitatea pe domeniul portuar.

In cadrul companiilor membre ale Organizatiei Patronale isi desfasoara activitatea peste 6.000 salariati, ceea ce reprezinta mai bine de 60% din numarul total de persoane angajate pe domeniul portuar.

Companiile membre ale Organizatiei Patronale, prin activitatea desfasurata, contribuie cu peste 85% la veniturile Administratiei Portului Constanta (CN APM).

Contributia Organizatiei Patronale la bugetul local prin activitatea desfasurata este de circa 2 milioane de euro intre 2011-2013, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din respectivul buget. 

Contributia Organizatiei Patronale la bugetul de stat este de 45 milioane de euro/3 ani (2011-2013).

Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare (FNSP), afiliata Blocului National Sindical, reuneste 26 de sindicate ale lucratorilor din porturile comerciale romanesti si din serviciile conexe acestora, fiind singura organizatie ce detine statut de reprezentativitate intr-un sector cu peste 40.000 de salariati.