- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ordonanta 58 se va aplica si pentru PFA care obtin venituri din drepturi de autor

08 Sep, 15:59 • Redactia DailyBusiness
Persoanele fizice autorizate (PFA) care obtin venituri din drepturi de autor vor plati contributii potrivit prevederilor din ordonanta 58, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, care a precizat ca nu ministerul pe care il conduce a propus dublarea contributiilor incepand cu 2011, informeaza Mediafax.
Ordonanta 58 se va aplica si pentru PFA care obtin venituri din drepturi de autor

„Persoanele fizice autorizate…ele obtin doua categorii de venituri – venituri din drepturi de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drepturi de autor se aplica ordonanta 58”, a afirmat Ialomitianu.

Guvernul a decis miercuri ca platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, masura urmand sa fie aplicata incepand cu luni, 13 septembrie.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca in cazul angajatiilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale.

De asemenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contributile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.

Botis a explicat ca angajatii care au salarii si primesc cu reguralitate si repetitiv si venituri din drepturi de autor vor plati CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute lunar.

Acelasi sistem de plata se aplica si pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor in mod repetitiv.

Dublarea CAS nu este initiativa Finantelor

„Eu am discutat in Ministerul de Finante, sunt niste grupuri de lucru, dar nu pot sa mi-l insusesc ca ministru al Finantelor. Nu este initiat de Ministerul de Finante”, a spus Ialomitianu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, referindu-se la proiectul care prevede dublarea CAS pentru veniturile provenite din drepturile de autor, din 2011.

Intrebat de jurnalisti cine a redactat acest document, ministrul a aratat ca au fost mai multe grupuri de lucru „si din afara ministerului”, fara a dori sa intre in detalii.

„Nu a fost discutat la nivelul conducerii ministerului pentru a fi inaintat. Nu apartine conducerii Ministerului de Finante”, a repetat ministrul.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a transmis la randul sau jurnalistilor prezenti la briefing sa nu se concentreze „pe subiectele acestea de cancan”, legate de cine a inaintat sau nu respectivul proiect.

Mai multe surse oficiale, inclusiv din Ministerul Finantelor, afirma ca grupul de lucru care a lucrat la acest proiect a fost coordonat de Dan Lazar, consilier al primului ministru.