- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

PE cere CE proceduri de infringement in sectorul feroviar contra mai multor tari, inclusiv Romania

17 Jun, 16:45 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana (CE) ar trebui sa declanseze fara intarziere proceduri de infringement impotriva statelor membre care nu au deschis competitiei retelele de cale ferata, intre care se afla si Romania, potrivit unei rezolutii adoptate, joi, de Parlamentul European (PE).
PE cere CE proceduri de infringement in sectorul feroviar contra mai multor tari, inclusiv Romania

In aceasta situatie se gasesc 22 de state comunitare, inclusiv Romania, dar si tari importante ca Franta, Germania, Italia sau Spania.

Directivele care ar fi trebuit sa ofere companiilor feroviare posibilitatea de a concura prin asigurarea accesului egal la infrastructura. Reglementarile prevedeau ca operatorii infrastructurii feroviare sa devina independenti si ar fi trebuit transpuse in legislatia nationala a tarilor membre ale Uniunii Europene (UE) pana in 2003, relateaza Mediafax.

In rezolutia adoptata joi, membrii PE critica statele UE pentru ritmul lent de implementare a legislatiei comunitare. Legislativul a cerut Comisiei sa initieze, fara intarziere, proceduri legale impotriva acestora.

Directivele ar fi trebuit sa revitalizeze transportul feroviar prin crearea unei zone europene integrate in domeniu, insa ponderea sectorului feroviar in transportul la nivelul UE nu a crescut in ultimii 10 ani.

Cele 22 de state care nu au implementat inca regulile UE si continua sa „impiedice concurenta corecta pe piata transportului feroviar” sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Polonia, Portugalia, Romania, Suedia, Slovenia si Slovacia.