- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom dezvolta proiecte de energie alternativa de 2,3 mil. euro in 2008-2009

23 Jul, 12:04 • Redactia DailyBusiness
Petrom, cea mai mare companie din Romania, dezvolta proiecte in domeniul energiei alternative in valoare de 2,3 milioane euro in perioada 2008-2009, a informat miercuri conducerea companiei.
Petrom dezvolta proiecte de energie alternativa de 2,3 mil. euro in 2008-2009

„In cursul anului 2008 au fost identificate si selectionate mai multe proiecte (in domeniul energiei alternative – n.r.) pentru a caror sustinere este necesar un buget de peste 2,3 milioane euro pentru anii 2008-2009”, se precizeaza in comunicatul remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Proiectele initiate in 2008 se refera la evaluarea potentialului geotermal al Romaniei, pentru producerea de energie folosind zacamintele epuizate de titei si gaze, identificarea oportunitatilor de producere a biogazului din biomasa si optimizarea energetica a viitorului sediu al rafinariei Petrobrazi.

Alte proiecte initiate in acest an prevad, utilizarea nanotehnologiei pentru cresterea eficientei energetice, separarea bioxidului de carbon din productiei de gaze si reinjectarea acestuia in zacamant, in vederea cresterii factorului de recuperare a titeiului si evaluarea pietei in vederea dezvoltarii de proiecte pe energie eoliana.

In domeniul energiei alternative, grupul de lucru al Petrom este format din experti care activeaza la nivelul fiecarui segment de business. Proiectele in domeniul energiilor regenerabile (de exemplu biogaz, geotermala, eoliana) si eficientei energetice sunt selectionate si sustinute de grupul de lucru al Petrom in colaborare cu OMV Future Energy Fund.

Grupul de lucru din Petrom impreuna cu OMV Future Energy Fund gestioneaza un buget destinat finantarii studiilor de fezabilitate aferente proiectelor in domeniile mentionate.

Potrivit scenariilor energetice ale Uniunii Europene, pentru Romania se estimeaza o crestere totala a cererii de energie de circa 46% pana in anul 2020, fata de anul 2005, in timp ce pentru rata dependentei de importuri se previzioneaza o crestere de la 27% in 2005 la aproape 50% in 2020, au mentionat reprezentantii Petrom.

Conform strategiei Petrom pentru 2010, in 2007 compania a abordat si segmentul energiei electrice, prin decizia de construire a unei centrale electrice pe gaze, la Brazi. Noua centrala va contribui semnificativ la cresterea securitatii energetice a Romaniei dar si la reducerea impactului asupra mediului, tinand seama de natura putin poluanta a gazelor naturale.

„Prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice si prin dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile, Petrom va face tranzitia, pe termen mediu, de la o companie de titei si gaze la o companie de energie„, se mai precizeaza in comunicatul Petrom.