- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom si-a crescut de peste 2 ori profitul in 2010 si ar putea acorda dividende

23 Feb, 09:28 • Redactia DailyBusiness
Grupul Petrom a raportat anul trecut un profit net de 2,2 mld. lei, in crestere de 2,6 ori fata de rezultatul obtinut in 2009 si ia in considerare acordarea de dividende, dupa 2 ani in care nu au fost distribuite, potrivit unui comunicat publicat miercuri la BVB.
Petrom si-a crescut de peste 2 ori profitul in 2010 si ar putea acorda dividende

Totodata, vanzarile grupului au crescut cu 16%, pana la 18,6 mld. lei, potrivit cifrelor neauditate si intocmite conform standardelor internationale, publicate miercuri.

„Avand in vedere pozitia financiara si rezultatele preliminare foarte bune pentru 2010, luam in considerare alocarea de dividende pentru anul financiar 2010. Bugetul de investitii al companiei si propunerea de dividend fac obiectul aprobarii de catre AGA din aprilie 2011”, se precizeaza in comunicatul Petrom.

OMV Petrom a acordat ultima oara dividende in 2008 din profitul inregistrat in anul 2007. Atunci, compania a distribuit actionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentand 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei. Valoarea dividendelor, de cate 0,0191 lei/actiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti.

Reprezentantii Petrom au precizat ca mediul favorabil al preturilor la titei a compensat cererea scazuta de carburanti in al 4-lea trimestru.

Pretul mediu al titeiului Ural a crescut cu 15% in ultimul trimestru din 2010 fata de aceeasi perioada din 2009, in vreme ce productia de hidrocarburi a fost relativ stabila, de 185.000 bep/zi.

Volumul total al vanzarilor din marketing a scazut cu 7% in al 4-lea trimestru, in timp ce vanzarile consolidate de gaze au crescut cu 15% in aceeasi perioada.

Perspective pentru 2011

Petrom se asteapta ca economia romaneasca sa iasa din recesiune in 2011. „Consumul ar trebui sa revina pe crestere, chiar daca marginala, data fiind majorarea asteptata a salariului real”, au spus reprezentantii Petrom.

Acestia apreciaza ca puterea de cumparare a consumatorilor ar trebui sa se imbunatateasca treptat de-a lungul anului, odata cu reducerea inflatiei si revigorarea economica.

Potrivit lor, consolidarea fiscala ar trebui sa continue in 2011 si masurile de reformare a sectorului public vizate vor fi in centrul atentiei.

„Sprijinul politic pentru continuarea reformelor economice va fi esential pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si reluarea cresterii economice”, au mai spus reprezentantii Petrom.

Compania este controlata in proportie de 51% de grupul austriac de petrol si gaze OMV. Ministerul Economiei are 20,6% din actiunile OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea detine o participatie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursa.