Finante-Banci

Pierderi de peste 7 mil. euro pentru OTP Bank Romania in S1

12 Aug, 11:43 • Redactia DailyBusiness
OTP Bank Romania a inregistrat o pierdere de 2,1 miliarde forinti (7,3 milioane euro) in primul semestru, din cauza cresterii costului riscului si a conditiilor economice dificile, care ar putea afecta si urmatoarele trimestre, potrivit raportului prezentat joi de grupul ungar OTP, informeaza Mediafax.
Pierderi de peste 7 mil. euro pentru OTP Bank Romania in S1

Pierderea din prima jumatate a anului provine integral din trimestrul al doilea, dupa ce OTP Bank Romania a incheiat primele trei luni cu profit zero.

In prima jumatate a anului trecut, subsidiara romaneasca a OTP avea un profit consolidat dupa taxe de 561 milioane forinti. Rezultatele sunt prezentate conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS.

„Costul riscului aproape s-a triplat in Romania, impingand operatiunile (OTP Bank Romania – n.r.) pe rosu”, se arata in raport.

Totodata, venitul operational a urcat in trimestrul al doilea cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 40% fata de trimestrul anterior.

Depozitele constituite la OTP Bank Romania au crescut cu 22% comparativ cu jumatatea lui 2009 si cu 7% de la finele primului trimestru, se mai arata in raport.

Astfel, pe fondul unei evolutii mai slabe a creditelor, raportul dintre credite si depozite a scazut cu 53 de puncte procentuale, la 285%.

„Mediul macroeconomic dificil creste riscul unor deteriorari mai semnificative ale activelor in urmatoarele trimestre”, avertizeaza banca ungara.

Reprezentantii bancii au anuntat in luna iunie ca OTP Bank Romania va obtine in acest an un profit mai mic decat cel din 2009 si isi va majora activele cu 3-5%, in contextul in care reluarea cresterii creditarii s-a realizat mai tarziu decat a anticipat initial, iar banca nu a recurs la taierea costurilor cu personalul si a retelei teritoriale.

Directorul general al OTP Bank Romania, Lazslo Diosi, a mentionat atunci ca perspectiva pentru 2011 este in mod cert mai buna comparativ cu cea din 2010.