Ponta: Oficialii SUA vor asigurari ca investitorii nu vor trebui sa fuga repede cu elicopterul

23 Oct, 11:03 • Redactia DailyBusiness
Oficialii americani au transmis autoritatilor romane mesajul ca doresc ca interesele legitime ale firmelor sa fie protejate si au cerut asigurari ca activitatea acestora va fi sprijinita daca este desfasurata legal si pe baza tuturor avizelor, potrivit premierului Victor Ponta, aflat in SUA.
Ponta: Oficialii SUA vor asigurari ca investitorii nu vor trebui sa fuga repede cu elicopterul

„Pe ei ii intereseaza o protectie
din partea Guvernului si, dupa aceea, din partea justitiei a
intereselor legitime ale companiilor americane. Adica, daca Guvernul
decide si daca dupa aceea, cu atat mai mult, un judecator spune «asta
e terenul vostru, pe care l-ati obtinut legal, aveti toate avizele»,
nu inteleg ca nu pot sa-si desfasoare activitatea sau ca cineva vine
si le da foc la masini, aia nu inteleg”, a declarat Ponta.

“Aici mesajul a fost, pe buna
dreptate, foarte clar: «Vin companii, vrem sa investim mai mult, dar
asigurati-ne ca nu patim ca in cine stie ce tari din lume si trebuie
sa fugim repede cu elicopterul de acolo», lucru care nu se va
intampla”, a spus Ponta la Romania TV, dupa discutia cu
vicepresedintele SUA, Joe Biden.

El a sustinut declaratia dupa ce,
miercuri, aproximativ 500 de persoane din Silistea, comuna Pungesti,
judetul Vaslui, au protestat in perimetrul unde compania americana
Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de
sist, relateaza Mediafax.

Explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune, a declarat la Washington Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, in contextul intalnirii cu premierul Victor Ponta.

Sute de persoane au protestat, sambata, la Silistea (Vaslui), in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, manifestantii purtand bannere cu mesaje precum „Stop Chevron”, „Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece” sau „Nu exploatarii gazelor de sist”.

Lor li s-au alaturat si contestatari din alte orase ale tarii, intre care Bucuresti, Iasi, Constanta.

Manifestantii au scandat „Refuz, rezist, nu gazelor de sist”, „Uniti salvam intreaga Romanie” si au fluturat steaguri pe care scria „Stop Chevron”, dar si bannere cu mesaje precum „Ponta nu uita, Romania nu e a ta”, „Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece”, „Nu exploatarii gazelor de sist”. 

Prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri. 

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare. 

Prezenta la Vaslui in cursul lunii iulie, Rovana Plumb, ministrul mediului, a dat asigurari ca explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun fel de risc pentru mediu si pentru cetateni. 

Activisti de mediu, politicieni si reprezentanti ai societatii civile au protestat in repetate randuri fata de decizia privind inceperea explorarii gazelor de sist pe teritoriul judetului, spunand ca exploatarea ulterioara a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconventionale, periculoase pentru mediu si pentru locuitori.

Citeste si
Dupa Rosia Montana, a
inceput razboiul gazelor de sist! Ce inseamna fracturarea hidraulica
(Video)

“Mana murdara a Chevron”: Unde si de ce a fost lansata aceasta campanie