Ponta: Proiectul Rosia Montana va fi respins urgent la Senat, apoi si la Camera

09 Sep, 14:16 • Redactia DailyBusiness
Premierul Victor Ponta (foto) a declarat, luni, ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera, adaugand: "si cu asta, basta!".
Ponta: Proiectul Rosia Montana va fi respins urgent la Senat, apoi si la Camera

Potrivit Mediafax, Ponta a spus ca,
avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in
cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi
si la Camera Deputatilor.

Ponta a precizat ca a venit la
Parlament pentru a se asigura ca proiectul de lege va fi pus
”rapid” pe ordinea de zi.

”Am vazut declaratia dlui Blaga
si a dlui Antonescu. Nici in PSD nu eram foarte clar intr-o directie
sau alta, lucrurile sunt impartite”, a declarat premierul, citat
de Agerpres.

„Vreau sa ma asigur ca dl Antonescu,
presedintele Senatului, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului
proiectul de lege. Se respinge. La fel va fi si la Camera si s-a
inchis acest proiect. Eu, ca prim-ministru, trebuie sa gasesc alte
solutii pentru investitii straine si crearea de locuri de munca”, a
adaugat Ponta.

[b]Protestele vor continua[/b] 

Potrivit Asociatiei Alburnus Maior, care apara interesele localnicilor din Rosia Montana, protestele in strada vor continua pana in momentul in care: 

– Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor, va vota respingerea proiectului de lege;
– Guvernul va respinge in procedura de urgenta prin hotarare de guvern acordul de mediu;
– Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO;
– Cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din Romania;

Cei patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan ?ova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi. „Mesaje de solidaritate au venit din toata lumea, din China pana in Canada si de la Gura Portitei pana la Bruxelles. Peste 15.000 de oameni la Bucuresti si peste 10.000 de oameni la Cluj au cerut in strada respingerea de catre parlamentari a legii speciale de distrugere a Rosiei Montane, interzicerea cianurii si includerea localitatii pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO”, se arata in comunicatul Alburnus Maior.

Presa internationala a acoperit pe larg subiectul mobilizarii de ieri, numind evenimentele ‘toamna romaneasca’, apreciind caracterul pasnic al manifestarilor ce se inscriu alaturi de primavara araba si vara turceasca in lista protestelor importante ale lumii. Observam cu regret, insa, cum o mare parte a presei romanesti continua politica favorabila companiei miniere de a ignora sau trata minimal protestele, transmitand doar mesajele agreate de aceasta. Schema de comunicare este pusa in practica si de posturile nationale de televiziune ce prefera sa transmita publicitatea companiei in timp ce la portile institutiei mii de oameni scandau vineri seara ‘presa romana, plina de minciuna’”, mai spun reprezentantii asociatiei.


Acestia considera ca mai multe autoritati trebuie sa raspunda in fata cetatenilor incepand cu ministrul mediului si terminand cu cel al marilor proiecte: „Rovana Plumb trebuie sa raspunda dezinformarilor sale conform carora proiectul de minerit ar fi unul nou si de data aceasta bun, desi nu a fost schimbat nimic notabil la standardele de mediu. In continuare nici una din observatiile depuse de specialisti in cadrul dezbaterilor publice de acum sase ani nu a primit un raspuns documentat si nu a generat nici o modificare la nivelul proiectului. Ministrul Dan Sova trebuie sa raspunda cum poate fi de utilitate nationala o crestere nesemnificativa a participatiei statului la un proiect ce foloseste 240.000 de tone de cianura si pentru care statul isi cedeaza suveranitatea unei companii private straine”.