Posta Romana, tot mai aproape sa fie cumparata de Posta Belgiana

03 Feb, 14:57 • Redactia DailyBusiness
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana.
Posta Romana, tot mai aproape sa fie cumparata de Posta Belgiana

„In urma analizei detaliate a
documentelor depuse de compania belgiana bpost, Comisia de Privatizare a
concluzionat ca acesta raspunde cerintelor din caietul de sarcini. Invitam
ofertantul sa continue procedurile de due-diligence pentru a trece la urmatoarea
etapa, cea a depunerii unei oferte ferme de achizitionare a pachetului
majoritar la Posta Romana. Operatorul national de servicii postale a incheiat
anul 2014 cu un profit substantial, dupa sase ani de pierderi consecutive, si a
demonstrat ca poate fi un activ valoros pentru un investitor strategic”, a
declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu.

Admiterea bpost in etapa de due diligence
presupune, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu
managementul companiei si negocierea contractului de privatizare. La
finalul acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru
achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Anul trecut, un fost ofial afirma ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75 – 100 de milioane de euro ca sa ajunga la nivelul de a oferi servicii de calitate similare institutiilor din Belgia, Germania sau Marea Britanie.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat.

Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie. Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

Daca va fi selectat, bpost va fi admis in etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces in camera de date, acces la managementul companiei si vizite operationale, dar si negocierea contractului de privatizare.

La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie