Finante-Banci

Președintele BERD: România are un potențial mare. Suntem gata să ne extindem și să ne diversificăm activitatea în țară

28 Jan, 12:30 • Redactia DailyBusiness
Sir Suma Chakrabarti, Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), vizitează România pe 1 si 2 februarie pentru a purta discuții cu oficialitățile române și cu partenerii de afaceri.
Președintele BERD: România are un potențial mare. Suntem gata să ne extindem și să ne diversificăm activitatea în țară

În București, Sir Suma va avea întâlniri cu Președintele României, Klaus Iohannis,  Primul Ministru, Dacian Cioloș, Ministrul Finanțelor Publice și Guvernatorul BERD pentru Romania, Anca Paliu Dragu, Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și cu alte oficialități la nivel înalt.

Acesta se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai comunității de afaceri pentru a discuta despre climatul investițional, ritmul reformelor și situația economică generală. 

Înaintea vizitei, Sir Suma a declarat: „Conform estimărilor noastre, anul acesta ritmul creșterii economice din România va fi printre cele mai rapide din Europa. Sperăm că investițiile din sectorul privat se vor extinde în mai multe sectoare ale economiei, pe masură ce încrederea investitorilor va crește. De asemenea, ne dorim ca investițiile în sectorul public să se relanseze, și absorbția fondurilor europene să se îmbunătățească. Ca susținător al dezvoltării piețelor de capital, BERD speră ca anul 2016 să aducă noi emisiuni de acțiuni și obligațiuni pe piețele financiare. România are un potențial mare, iar BERD este gata să-și extindă și să-și diversifice activitatea în țară, drept răspuns la cererile de finanțare.”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România. Până în prezent, Banca a investit peste 7 miliarde euro și a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare.

Anul trecut, BERD a adoptat o noua strategie pentru Romania, care stabilește prioritățile de investiții pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanțare, reducerea disparităților regionale prin îmbunătățirea infrastructurii și creșterea competitivității în sectorul privat.