Pretul gazelor explodeaza

23 Jan, 13:28 • Redactia DailyBusiness
Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice, a declarat ca pretul gazelor va creste cu 150% pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata.
Pretul gazelor explodeaza

“Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 — n.r.)”, a spus Leca.

Potrivit acestuia, majorarea pretului va mari grupul consumatorilor care nu-si vor putea plati facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

“Consider ca eficienta energetica si economisirea consumului sunt principalele solutii pentru aceasta problema. Romania are un potential urias de economisire de energie. Noi nu am avut pana acum aceasta mentalitate, intrucat am fost o tara bogata in astfel de resurse. Directivele europene ne obliga sa reducem cu 20% consumul de energie pana in 2020, iar daca nu luam in serios aceasta problema, riscul de a nu realiza aceasta obligatie este destul de mare”, a adaugat  Leca, citat de agerpres.ro.

El a subliniat faptul ca exista doua zone unde Romania poate sa realizeze pasi mari pentru eficienta energetica.

“In primul rand, este vorba de cladiri, care inseamna 40% din intregul consum de energie din Romania, mai mult decat industria. Cladirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel putin, ceea ce este imens, pentru ca au fost construite in perioada cand energia era foarte ieftina”, a afirmat  expertul.

Potrivit acestuia, al doilea sector unde trebuie luate masuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi si supradimensionate.