Finante-Banci

Primele carduri de masa din Romania

15 Jan, 12:08 • Redactia DailyBusiness
Edenred, cea mai mare companie emitenta de tichete de masa, atat la nivel international, cat si pe piata locala, anunta lansarea primului card de masa din Romania, cu marca Ticket Restaurant.
Primele carduri de masa din Romania

Emiterea cardurilor de masa este posibila dupa ce au fost aprobate prin Hotarare de Guvern normele metodologice de aplicare a Legii nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa. Astfel, s-au creat bazele legale pentru emiterea tichetelor de masa atat pe suport de hartie, cat si pe suport electronic.

Cardurile de masa vor circula in paralel cu tichetele de masa pe hartie, companiile client avand posibilitatea de a comanda ambele tipuri de tichete, in functie de preferintele si nevoile salariatilor lor. Comanda tichetelor de masa, atat a celor pe suport de hartie, cat si a cardurilor, poate fi plasata prin interfata web Edenred Online.

Cardurile si tichetele de masa pe hartie au reglementari fiscale identice, suma acordata salariatilor pe cardul de masa fiind de 9.35 lei pentru fiecare zi lucratoare efectuata, adica pana la 215 lei lunar deductibili fiscal si scutiti de taxe salariale si patronale. Cardurile vor putea fi reincarcate lunar cu sumele oferite de companii salariatilor, simplificand astfel distribuirea acestui beneficiu extra-salarial catre angajati. 

„Desi functioneaza similar cu un card obisnuit, cardurile de masa nu sunt carduri bancare si au anumite limitari: nu permit retragerea de numerar de la bancomate, iar sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, intr-o retea distincta de magazine si restaurante afiliate. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare”, a declarat Iulian Alexe, director Marketing & Business Development, Edenred Romania.

Cardul Ticket Restaurant este dezvoltat sub sigla MasterCard si este un card cu cip, iar tranzactiile sunt aprobate de beneficiar prin introducerea codului PIN. Cardul utilizeaza tehnologia Contactless ce permite efectuarea de plati rapide (fara necesitatea introducerii codului PIN pentru plati sub 100 lei) in cadrul unitatilor care afiseaza sigla PayPass. Infrastructura de procesare si tehnologia pentru sunt furnizate de PrePay Technologies Ltd. (membra a Edenred SA), o alianta intre Edenred si MasterCard.

In plus fata de tichetele pe hartie, cardurile de masa Ticket Restaurant vor permite si plati cu valoare mai mica decat aceea a unui singur tichet individual, de 9,35 lei. Salariatii care vor beneficia de aceste carduri isi vor putea consulta gratuit soldul disponibil si istoria tranzactiilor, atat online, cat si telefonic, 24 ore din 24.

Cardurile de masa elimina riscurile de pierdere sau deteriorare existente in cazul tichetelor pe hartie, intrucat in asemenea cazuri cardurile respective vor putea fi blocate si ulterior inlocuite, iar beneficiarii isi vor putea accesa sumele disponibile.

Pentru a putea accepta plati prin carduri de masa, unitatile de alimentatie au nevoie de semnarea unui contract de afiliere si va trebui, deasemenea, sa inroleze POS-urile deja existente in reteaua cardurilor Ticket Restaurant.  

Edenred isi propune sa ofere optiunea tichetelor de masa in format electronic tuturor celor 800.000 de beneficiari ai sai, ca parte din oferta sa duala (hartie si card), insa se estimeaza ca tranzitia catre carduri se va face gradual si in corelatie cu dezvoltarea acoperirii cu POS-uri a comerciantilor.

Grupul Edenred emite carduri de masa in 18 tari din Europa, America Latina si Asia. In Romania, emiterea cardurilor Ticket Restaurant va demara odata cu finalizarea procedurilor de autorizare de catre Ministerul Finantelor Publice.

In prezent, 58% din volumul emis de Edenred la nivel international in sfera beneficiilor pre-platite este digitalizat. Tranzitia la cardul de masa in Romania este in concordanta cu strategia grupului Edenred, care prevede o crestere a ponderii solutiilor electronice in volumul emis la peste 75% pana in 2016.

Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, aproximativ 2 milioane din cei 4,5 milioane de salariati din Romania primind  tichete de masa de la companiile in care lucreaza.