- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Primul bancomat cu „detector de minciuni”, pentru prevenirea fraudelor

10 Jun, 09:28 • Redactia DailyBusiness
Sberbank, cea mai mare banca de retail din Rusia, testeaza un ATM (bancomat) care are incorporat un fel de "detector de minciuni", cu rolul de prevenire a fraudelor la accesarea creditelor, primul de acest tip la nivel mondial.
Primul bancomat cu detector de minciuni, pentru prevenirea fraudelor

Noii clienti ai bancii pot comunica cu aparatul pentru solicitarea unui card de credit, fara sa fie necesara interventia umana.

Aparatul scaneaza pasapoartele, inregistreaza amprentele si realizeaza scanarea tridimensionala pentru recunoasterea faciala a persoanelor.

In plus, ATM-ul foloseste un soft de analiza a vocii, pentru evaluarea corectitudinii unor raspunsuri la intrebari precum „Aveti un loc de munca?” sau „Aveti alte credite in acest moment?”.

Sistemul de analiza a vocii a fost dezvoltat de Centrul pentru tehnologia limbajului, companie ai carei clienti includ si Serviciul Federal de Securitate, urmasa KGB, informeaza Mediafax.

[b]Sberbank a anuntat ca intentioneaza sa instaleze noile aparate in mall-uri si sucursale ale bancii[/b], eventual la nivelul intregii tari, dar nu a planificat un program in acest sens.

Consultantii in tehnologie afirma ca aceste aparate, daca vor fi folosite in scop comercial, vor fi [b]primele ATM-uri bancare care recurg la analiza vocii[/b].

Tehnologia Sberbank ar putea parea occidentalilor drept prea invaziva, dar multi rusi considera deja ca autoritatile ii pot urmari sau asculta atunci cand vor acest lucru.

Reprezentantii Sberbank au declarat ca noile ATM-uri vor respecta legislatia rusa referitoare la dreptul la viata privata.

Sberbank a recurs la experti in securitate nationala in urma crizei financiare mondiale, cand a avut loc o crestere a creditelor neperformante.

[b]Softul detecteaza nervozitatea sau emotiile[/b], care pot indica faptul ca aplicantul de imprumut minte. Informatia va fi folosita impreuna cu alte date, inclusiv istoricul creditelor.

Sberbank nu este singura care cauta noi solutii pentru automatizarea serviciilor bancare.

Deutsche Bank si Citigroup, spre exemplu, testeaza tehnologii futuriste la unitati din Berlin, New York si Tokyo.

Eforturile lor se concentreaza pe noi tipuri de tastaturi si ecrane digitale pentru terminale, cum ar fi o masa proiectata de Microsoft care citeste documente.

Aprobarea creditelor prin ATM-uri face parte deja din viata financiara din Turcia, tara unde are loc o crestere rapida a imprumuturilor.