- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Privatii din sanatate anunta sfarsitul spagii pentru serviciile medicale

25 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Companiile private din domeniul sanatatii anunta cresteri ale afacerilor si apreciaza ca multi clienti vor renunta, incet-incet, la sistemul medical de stat, unde sunt nevoiti sa dea bacsis pentru a beneficia de servicii cat de cat acceptabile.
Privatii din sanatate anunta sfarsitul spagii pentru serviciile medicale

Dezvoltarea sistemului privat de sanatate va face ca „spaga” sa dispara cat de curand din sistemul medical, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Wargha Enayati (foto), directorul Centrului Medical Unirea (CMU). El estimeaza ca oferta alternativa de servicii medicale private se va dubla in urmatorii ani.

„Decat sa dea spaga in stanga si in dreapta la stat si sa primeasca servicii medicale indoielnice, tot mai multi romani prefera sa plateasca serviciile de calitate oferite de clinicile private”, isi lauda „marfa” medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU, cea mai mare retea medicala privata din Romania.

Satui sa dea spaga medicilor si asistentelor, sa cumpere materiale sanitare si medicamente pe care, in mod normal, ar trebui sa le primeasca gratuit, in virtutea asigurarilor sociale pe care le platesc, tot mai multi romani aleg sa se trateze la privat, chiar daca preturile sunt destul de piperate.

„Interesul nostru nu a fost niciodata sa sabotam sistemul medical de stat. Am construit o alternativa care, din pacate o spun, daca autoritatile nu vor intelege situatia, va deveni principala optiune pentru romani si asta foarte repede”, afirma Enayati.

El spune ca interesul investitorilor din sectorul medical privat este ca statul sa faca curatenie in sistemul public, pentru ca cel privat nu va putea niciodata sa absoarba toate problemele de sanatate ale romanilor.

„Este foarte important ca sistemul de stat sa ramana la un anumit nivel, pentru ca daca se prabuseste, vom avea o mare problema. Clinicile private trebuie sa reprezinte o alternativa, nu principala optiune, mai cu seama ca pana la urma, platim cu totii asigurari de sanatate la stat, fie ca vrem sa nu”, a mai spus managerul Centrului Medical Unirea.

„Cred ca vom vedea, cat de curand, schimbari semnificative si in sistemul stat. Era spagii este pe cale sa apuna, pentru ca s-au spart deja multe dintre retelele care conditionau serviciile medicale de plata unor bani la negru”, a declarat Wargha Enayati.
[quote=Wargha Enayati, director CMU]Romanii au acceptat sa dea spaga la medici pentru ca nu aveau alternativa. Situatia se schimba odata cu dezvoltarea sistemului privat[/quote]
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Pacientilor (APP), prezentat recent si de DailyBusiness.ro, unul din cinci romani se trateaza, in prezent, la privat.
Astfel, cifrele de afaceri cumulate ale clinicilor si spitalelor private din Romania au ajuns sa atinga in acest an 500 milioane de euro, cat jumatate din bugetul Ministerului Sanatatii, cifrat la aproximativ 1 miliard de euro.

Pe de alta parte, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primele 9 luni ale acestui an, romanii au cumparat cu 123% mai multe polite facultative de asigurare de sanatate, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Asigurarile facultative sunt oferite in special de angajatori, in cadrul pachetelor salariale. Cred ca acestea vor creste puternic, pentru ca oamenii au inteles ca nu pot avea garantia unui tratament medical de calitate pe baza sumelor platite la stat”, afirma directorul CMU.

Pachetul de asigurari medicale private ofera, printre altele, control medical preventiv, consultatii medicale din orice cauza si interventii chirurgicale.

Piata serviciilor medicale private va creste in 2011

Wargha Enayati estimeaza ca dupa avansul de 25% din 2010, afacerile clinicilor private vor continua sa creasca si in 2011, pe fondul dezvoltarii investitiilor.

„Va fi un an cu investitii foarte mari. Toata lumea incearca sa prinda o felie cat mai mare din piata”, a declarat acesta.

„Criza in acest business a avut un impact destul de redus. Cei mai multi clienti sunt angajati ai unor firme private, iar serviciile de sanatate fac parte din pachetul de angajare. S-au pierdut doar o parte din clientii individuali sau firmele mici, care si-au redus costurile la minim”, a mai spus directorul CMU.

Fondul Advent International, care a preluat in luna martie 80% din actiunile CMU, intentioneaza sa investeasca 30 milioane de euro in urmatorii 2 ani. CMU detine trei spitale si peste 23 de policlinici, cu afaceri de peste 25 milioane de euro in 2010. In urmatorii 2-3 ani, afacerile ar urma sa ajunga la 60 milioane de euro.

In prezent, cele mai mari spitale private din Romania sunt Arcadia Hospital din Iasi si Memorial Hospital din Bucuresti. Cel din Moldova, realizat cu o investitie de 20 milioane de euro, are peste 150 de medici specialisti, primari si profesori, precum si peste 100 de asistenti medicali ce ofera consultatii, investigatii, diagnostic, tratament in peste 35 de specialitati medicale si chirurgicale.

Potrivit estimarilor jucatorilor din piata, prezentate intr-o analiza DailyBusiness.ro, piata serviciilor medicale se va dubla pana in 2015, dupa ce in ultimii doi ani a crescut cu peste 50%.

Care sunt planurile celor mai mari jucatori? MedLife vizeaza afaceri mai mari cu 40% comparativ cu anul trecut, CMU estimeaza venituri de 21 milioane de euro, in crestere cu 27% fata de 2009, Medsana se asteapta la o cifra de afaceri de 6,7 milioane de euro, fata de 6,4 milioane de euro in 2009, iar Gral Medical, o retea de 17 centre medicale, vede o crestere a business-ului cu 50%.

Pentru mai multe detalii despre piata serviciilor medicale cititi si analiza ”De ce sistemul medical de stat pierde bani, iar spitalele private fac profit chiar si in criza?”