- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii de tigari: Cresterea accelerata a accizelor ar dubla contrabanda

30 Jan, 17:56 • Redactia DailyBusiness
Devansarea calendarului de crestere a accizelor pentru tutun ar insemna majorarea preturilor cu circa 50%, scaderea vanzarilor legale cu aproape 20%, concomitent cu dublarea contrabandei la 30% din piata legala de tigarete, potrivit reprezentantilor din industria tutunului.
Producatorii de tigari: Cresterea accelerata a accizelor ar dubla contrabanda

Anul trecut, valoarea contrabandei cu tigari s-a rdicat la 300 milioane euro, adica la 12% din totalul pietei.

Liderul unei confederatii sindicale a propus in aceasta saptamana devansarea calendarului de crestere a accizelor pentru tutun si alcool, ca solutie pentru suplimentarea veniturilor bugetare in perioada urmatoare, in contextul crizei economice.

In urma acestei eventuale devansari, veniturile statului ar putea scadea cu peste 700 milioane euro anual, atrag atentia reprezentantii industriei tutunului.

Acestia se declara surprinsi de lipsa dialogului si transparentei decizionale si solicita ca industria tutunului sa fie invitata oficial pentru consultari pe aceasta tema.

Calendarul de crestere negociat cu Uniunea Europeana este deja devansat cu un an, din cauza introducerii taxei de viciu, care este inclusa in totalul accizei (desi se plateste separat, intr-un fond special, la dispozitia Ministerului Sanatatii), potrivit producatorilor de tutun.

Astfel, inca de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 euro pe mia de tigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009.

In 2009, fata de 2008, in conditiile aplicarii cresterilor de accize deja negociate cu Comisia Europeana si legiferate in Codul Fiscal, producatorii estimeaza cresteri de preturi de circa 30%, cresteri pe care au inceput deja sa le aplice, gradual.

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, acciza urmeaza sa creasca la 1 iulie 2009 cu circa 25%, de la 50 la 61,2 euro pe mie de tigarete.

La prima deviere de la calendar, inregistrata in anul 2006, prin instituirea taxei de viciu (10 euro pe mia de tigarete), consolidata ulterior in acciza, cresterea neplanificata de preturi a tigaretelor a produs un puternic impact asupra bugetelor consumatorilor, spun producatorii de tutun.

O parte dintre consumatori s-au orientat catre piata neagra si fenomenul de contrabanda s-a triplat de la 5% la 15% din piata in cateva luni. Acest lucru a generat vanzari mai mici pe piata legala si, implicit, venituri mai mici la bugetul de stat, conform reprezentantilor industriei.