- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Productia industriala a crescut usor in primele 7 luni

11 Sep, 11:34 • Redactia DailyBusiness
Productia industriala a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 1,1%, in primele 7 luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, potrivit datelor transmise de Institutului National de Statistica (INS).
Productia industriala a crescut usor in primele 7 luni

Evolutia a fost sustinuta de productia si furnizarea  de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+7,9%) si de industria prelucratoare (+0,2%). Industria extractiva a scazut cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+6,0%), in industria energetica (+3,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 4,1%.

[b]Ca serie bruta[/b], productia industriala a fost mai mare cu 0,6%, datorita cresterii productiei si furnizarii  de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+8,1%). Industria prelucratoare si industria extractiva au scazut cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+4,2%), in industria energetica (+3,6%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,4%) si scaderi in industria bunurilor intermediare (-4,1%) si in industria bunurilor de uz curent (-0,4%).

[b]In luna iulie fata de luna precedenta[/b], productia industriala s-a majorat atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,1%, respectiv cu 1,1%.

Ca serie bruta, productia industriala a avansat ca urmare a cresterii tuturor sectoarelor industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,8%),  industria prelucratoare (+1,9%) si industria extractiva (+1,9%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria energetica (+7,4%), industria bunurilor de uz curent (+1,8%), industria bunurilor intermediare (+1,3%), industria bunurilor de capital (+0,9%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,1%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia s-a majorat datorita cresterii industriei prelucratoare (+1,3%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,3%). Industria extractiva a scazut cu 2,4%.
 
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,6%), in industria energetica (+2,6%), in industria bunurilor de capital (+2,3%), in industria bunurilor de uz curent (+2,3%) si in industria bunurilor intermediare (+0,7%).
 
[b]Fata de luna corespunzatoare din anul precedent[/b], productia industriala a crescut cu 2,9% ca serie bruta si cu 1,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Comparativ cu luna iulie din anul trecut, productia industriala (serie bruta) a urcat datorita cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+10,8%), industriei extractive (+6,6%) si industriei prelucratoare (+1,8%).

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de capital (+6,2%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,1%), in industria energetica (+5,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,6%). Industria bunurilor intermediare  a scazut cu 0,8%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,9%. Productia si furnizarea  de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 9,6%, industria extractiva cu 5,5%, iar industria prelucratoare cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+5,6%), in industria energetica  (+4,9%) , in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,4%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 0,3%.