- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Productia industriala a urcat cu 15,5% in mai fata de aprilie

05 Jul, 10:51 • Redactia DailyBusiness
Productia industriala a crescut in mai cu 6,8% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 15,5% fata de luna anterioara, pe fondul avansului puternic al industriei prelucratoare, care a compensat stagnarea din sectorul extractiv si declinul din energie electrica si termica.
Productia industriala a urcat cu 15,5% in mai fata de aprilie

In aprilie, productia industriala crescuse cu doar 2,3% fata de a patra luna a anului trecut, iar in primele patru luni ale acestui an, avansul productiei industriale a fost de 6,3% comparativ cu acelasi interval din 2006, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna precedenta, productia industriala a crescut in luna mai cu 15,5%, ca urmare a avansului inregistrat in toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (+16,8%), industria extractiva (+10,5%) si energia electrica si termica (+2,5%), potrivit INS.

Astfel, industria prelucratoare a inregistrat in mai o crestere de 7,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce industria extractiva a urcat usor, cu 1,8%, iar cea a energiei electrice si termice a coborat cu 1,3%.

Productia a crescut cel mai mult in a cincea luna a anului in industria bunurilor de uz curent, cu 10,2% fata de mai 2006, in industria bunurilor de capital (+10,1%), in industria bunurilor intermediare (+8,6%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,5%). In schimb, industria energetica a inregistrat o scadere a productiei cu 4,5%, spun datele publicate de INS.

In primele cinci luni ale acestui an, productia industriala a fost mai mare cu 6,4% fata de acelasi interval din 2006, crestere sustinuta de industria prelucratoare, cu un avans de 8% fata de primele cinci luni ale anului trecut. Industria extractiva a inregistrat o scadere a productiei cu 0,9%, iar industria energiei electrice si termice, gaze si apa a scazut cu 4,5%.