- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Prognoza îmbucurătoare lansată de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: „Inflaţia va ajunge la 7,5% la finalul lui 2023”

30 Jan, 23:45 • Gorgorin iulia
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, a făcut o analiză și estimează că perspectivele economice s-au îmbunătăţit în 2023, faţă de sfârșitul anului trecut, iar inflația va scădea condiderabil.
Prognoza îmbucurătoare lansată de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: Inflaţia va ajunge la 7,5% la finalul lui 2023

Ionuț Dumtru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, estimează că, cel mai probabil, până la finalul acestui an, inflația va ajunge la 7,5%.

În momentul de față, inflația este la 16%, însă ar urma să scadă. Cu toate acestea, provocarea cea mai grea este ca inflaţia să reintre în intervalul-ţintă  al Băncii Naţionale a României (BNR), de plus/minus 2,5%, conform zf.ro

Citiți și: România, față în față cu o scădere a inflației!? Ministrul Finanțelor anunță ce se va întâmpla cu prețurile

Prognoza economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru

Ionuț Dumitru
Ionuț Dumitru

„Miza majoră nu va fi neapărat scăderea de inflaţie la sub 10%, ci bătălia crucială va fi cum scădem de la nivelurile respective spre ţinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. Ceea ce se va întâmpla anul acesta, în a doua parte a anului, vedem mai degrabă efect de bază. Având rate de inflaţie foarte mari anul trecut, probabil anul acesta nu vor mai fi la nivelul respectiv şi va fi o atenuare a presiunilor inflaţioniste, ceea ce va trage inflaţia anuală în jos”, a declarat Ionuţ Dumitru la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

De asemenea, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, consideră că începând cu luna martie o să fie o scădere mai vizibilă a inflației, iar scăderea ei va fi una graduală. Astfel, prețurile din țara noastră ar putea scădea începând cu luna martie.

„Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid pentru că, atunci când scade, temperarea ei este una care e de mai lungă durată. Măsuri am luat şi cea mai importantă măsură este aceasta cu reglementarea preţurilor la energie pe o perioadă de doi ani. Acest lucru va permite să nu se mai transmită în preţurile bunurilor şi serviciilor componenta de utilităţi sau de preţuri administrate”, a spus ministrul Finanţelor, conform Agerpres.

Cu toate acestea, Adrian Câciu spune că șansele sunt destul de mici ca inflația să scadă, în contextul războiului de la graniță.

Din perspectiva inflaţiei, eu cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, o reducere graduală. Am văzut că BNR este optimistă în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei. Ceea ce ne-am propus ca Guvern este ca, până la finalul anului 2023, inflaţia să aibă o singură cifră. Trebuie să acţionăm permanent.

Adică, nu poţi să spui că ceea ce ai făcut este suficient. Trebuie să acţionezi în totală adaptare, pentru că, de exemplu, în februarie vedem care este efectul embargoului asupra petrolului rusesc, să vedem dacă avem un şoc în ceea ce priveşte preţurile de ofertă din zona de livrare cu amănuntul a combustibilului. Vom lua atunci o decizie dacă sunt elemente de intervenţie. Ăsta este cel mai mare duşman cu care ne luptăm ca Guvern, şi anume inflaţia. Acest lucru nu este numai în România”, a precizat Adrian Câciu.

Citiți și: Curând inflația va ajunge doar un vis urât! Câciu: „Ştiu, pare surprinzător. Vom avea o inflaţie de o singură cifră la finalul anului.”