- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Proiect de peste 100 mil. euro pentru energie din deseuri la Tulcea

23 Oct, 00:02 • traian.badulescu
Firma suedeza Usitall, specializata in transformarea deseurilor in energie, a semnat un memorandum de intelegere cu autoritatile locale din Tulcea, vizand un proiect de peste 100 mil. euro, au precizat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii companiei.
Proiect de peste 100 mil. euro pentru energie din deseuri la Tulcea

Proiectul prevede construirea unui incinerator de deseuri ce va furniza energie termica si electrica pentru Tulcea si va reduce semnificativ facturile de incalzire ale populatiei si dependenta orasului fata de combustibilii din import, apreciaza reprezentantii firmei suedeze.

Suedezii vor realiza in acest sens un studiu de pre-fezabilitate si unul de fezabilitate. Daca va fi construit incineratorul, investitiile vor depasi 100 milioane de euro, au precizat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Usitall.

In cazul proiectelor derulate anterior de firma suedeza, investitiile au fost sustinute, de regula, in proportie de 70% de municipalitati, au mai spus reprezentantii companiei.

Proiectul de la Tulcea este primul de acest gen din Romania si se bazeaza pe modelul suedez, prin care deseurile incinerate inlocuiesc combustibilii fosili pentru producerea energiei termice si electricitatii.

Usitall are sediul in orasul Linkoping din sud-vestul Suediei, cartierul general al grupului Saab, producatorul avionului multirol Gripen din noua generatie, care a fost oferit Romaniei pentru a inlocui vechile MiG-uri 21 ale Fortelor Aeriene Romane.

Saab este un actionar semnificativ al Usital, cu 30% din actiuni, restul fiind detinute de municipalitatea din Linkoping.

„Pentru noi este un pas foarte important, care deschide o multime de oportunitati, deoarece acest proiect face ca gropile de gunoi sa nu mai fie necesare in viitor si ajuta la conservarea resurselor, inlocuind combustibilii fosili si reducand necesitatea de a importa petrol sau gaze naturale”, a declarat Stellan Jacobsson, presedintele executiv al Usitall.

Compania suedeza sondeaza piata din Romania pentru a aplica acest proiect in parteneriat cu municipalitatile locale.

„Am intalnit un interes din ce in ce mai mare fata de asemenea solutii”, a adaugat Jacobsson, mentionand ca pe langa eficienta energetica, o astfel de tehnologie va ajuta Romania sa se alinieze la regulile stricte ale Uniunii Europene privind inlocuirea gropilor de gunoi.

Suedia este lider european in domeniul transformarii deseurilor in energie, aceasta tara fiind si importator de deseuri. Aproximativ 95% din deseurile din Suedia sunt transformate in energie, restul de 5% fiind depozitate in gropi de gunoi.

Usitall (care, in engleza, inseamna „foloseste totul”) incinereaza 450.000 de tone de deseuri anual, in sistem de co-generare a energiei, si produce electricitate si energie termica pentru toti cei 150.000 de locuitori ai orasului Linkoping. Deseurile incinerate produc echivalentul a 100.000 de tone de petrol, au declarat oficiali din cadrul companiei.

Ei au mai spus ca proiectul de transformare a deseurilor in energie, care ar putea sa fie pus in aplicare in 3 sau 4 ani la Tulcea, va furniza energie mai ieftina pentru cei 91.000 de locuitori ai acestui oras, contribuind semnificativ la reducerea poluarii aerului si a apei.

Programul ar putea fi aplicat in majoritatea oraselor din Romania, care, ca si Linkoping, folosesc incalzirea centrala, iar firmele din Suedia si-ar putea extinde implicarea si ar putea contribui la refacerea sistemelor energetice din Romania.

In cazul in care Romania va selecta avioanele de lupta Gripen, fabricate de Saab, pentru a inlocui Mig-urile 21 rusesti, Saab/Gripen s-a angajat sa aduca investitii si cooperare industriala (offset) in sectoare ca apararea si aeronautica, energia, mediul inconjurator, IT si educatia, in valoare de cel putin 100% din valoarea contractului pentru achizitia de avioane.

„Aceasta reprezinta o oportunitate formidabila pentru Usitall, autoritatile din Tulcea si locuitorii din Tulcea si arata tipul de programe pe care Saab le aduce in Romania si si care vor veni in Romania prin programul Gripen de offset”, a spus Richard Smith, director de marketing pentru Romania al Gripen International.

„Scopul Saab de a oferi offset este sa furnizeze oportunitati de afaceri sustenabile si pe termen lung, care vor aduce beneficii durabile pentru Romania. Acest program poate face tocmai asta”, a precizat Smith.

Proiectul Usitall pentru Tulcea este un exemplu de transfer de tehnologie si know-how din Suedia in Romania, ca parte a strategiei suedeze de offset – care se adauga la parteneriate in domeniile aeronautic si de aparare, cu firme ca Aerostar Bacau si Romaero din Bucuresti.