„Din informatiile operative obtinute din raportarile prin SMS, informatii centralizate de INS privind ritmul de colectare a datelor statistice in teren la Recensamantul Populatiei si Locuintelor, in perioada 20-21 octombrie se constata ca au fost recenzate 1.372.328 de locuinte, reprezentand 15,89% din numarul total al locuintelor estimate a fi recenzate, si 3.398.433 de persoane prezente, temporar absente sau plecate pe o perioada indelungata din gospodaria din care fac parte”, se arata in documentul prezentat de INS, citat de Mediafax.
Conform oficialilor INS, recensamantul a decurs cel mai bine inCovasna, unde in doar doua zile au fost inregistrate datele din 20,56% dintre locuintele care potrivit estimarilor ar trebui sa existe in judet.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul pe judete se situeaza Bistrita Nasaud, cu 18,89% dintre locuinte inregistrate in doua zile, Buzau, cu 18,85%, Valcea, cu 18,73% si Bihor, cu 18,44%.La polul opus, in primele doua zile, in Bucuresti, au fost inregistrate doar 9,82% dintre locuintele estimate. Nici in judetele Constanta, Ilfov, Teleorman sau Timis lucrurile nu au decurs mai bine decat in Capitala, procentele acestora fiind situate intre 12,6% si 14,46%.
Oficialii INS au declarat ca nici joi si nici vineri nu au aparut probleme mari in desfasurarea recensamantului.
„Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri „, a declarat purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu.
[b]Declararea CNP nu este obligatorie[/b]
Persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune, a afirmat purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.
„Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu, citat de Mediafax.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.
De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile „exceptionale” in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.
„Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri „, a declarat purtatorul de cuvant al INS.
Reprezentantul institutiei a precizat ca au fost cateva situatii in care recenzorii au gasit portile curtilor incuiate si cainii liberi de cealalta parte a gardului, motiv pentru care „nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, insa, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sa revina „de cate ori va fi nevoie, pana vor reusi sa discute cu cei de-acolo”.
Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie „ultimativa” la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.
Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput joi si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.