Recolamp a colectat anul trecut 476 de tone de deseuri din surse si corpuri de iluminat

22 May, 11:36 • Redactia DailyBusiness
Asociatia Recolamp, asociatie non-profit specializata exclusiv in gestiunea deseurilor de echipamente de iluminat, a administrat anul trecut un buget de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentand contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vandut de catre producatorii asociatiei.
Recolamp a colectat anul trecut 476 de tone de deseuri din surse si corpuri de iluminat

Aproximativ jumatate din acest buget a fost alocat cheltuielilor logistice – achizitii de containere necesare pentru colectarea deseurilor, costuri transport, sortare pe tipuri si dimensiuni de echipamente de iluminat, reciclare.

„Este  nevoie de transparenta in piata, mai ales in lumina noilor tinte clare de colectare. Incepand cu 1 ianuarie 2016 tinta de colectare va fi de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piata, in ultimii trei ani, de catre producatorii romani. Iar pana in 2021, romanii trebuie sa fie capabili sa asigure colectarea si tratarea a minim 65% din deseurile de echipamente electrice”, spune directorul general al Asociatiei Recolamp, Béla Kovács.

In total, in primii sapte ani de activitate (septembrie 2007-septembrie 2014), Recolamp a colectat si reciclat 1.800 tone de deseuri de echipamente de iluminat. Daca toate deseurile ar fi puse impreuna, ar putea fi construite cinci blocuri de cate patru etaje, cu cate patru apartamente pe etaj. 
Anul trecut, Recolamp a reprezentat 164 de producatori/importatori de echipamente de iluminat, carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata. In numele participantilor sai, Asociatia a colectat 476 de tone de deseuri din surse si corpuri de iluminat.

In 2014, Asociatia a ridicat in medie in fiecare luna deseuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deseuri din intreaga tara. Acest lucru a fost posibil  datorita protocoalelor de colaborare incheiate de asociatie cu peste 9.900 de spatii – cladiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primarii, firme care se ocupa cu iluminat stradal, etc.

Tot anul trecut, Recolamp a produs, distribuit si a avut in utilizare la diversi parteneri – generatori de deseuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deseurilor. Incepand cu 2008, orice companie din Romania poate solicita containere customizate si poate beneficia de infrastructura nationala de colectare pe care Asociatia a dezvoltat-o. 

Colaborarea cu Recolamp este gratuita, organizatia asigurand preluarea deseurilor de la cantitatea minima de 20 de kilograme sau 100 de bucati de becuri si/sau tuburi fluorescente si 50 de kilograme – pentru deseurile de corpuri de iluminat.

In ceea ce priveste rezultatele financiare ale Recolamp in 2014, ele au fost auditate, ca in fiecare an, de catre o companie internationala specializata in furnizarea acestor tipuri de servicii. Pe scurt, in 2014  participantii Recolamp au introdus pe piata din Romania circa 6,6 milioane unitati de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele inregistrate in 2013.

Pe parcursul anului 2014, Recolamp a continuat sa dezvolte campanii customizate de informare si de constientizare sustinute in vederea cresterii notorietatii colectarii echipamentelor de iluminat, consolidandu-si astfel renumele in domeniul reciclarii.  

Si in 2015 Recolamp va continua actiunile de informare si investitiile in containere, avand, din nou, un obiectiv asumat intern de colectare si reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producatorii pe care ii reprezinta. In acest moment, Asociatia este cel mai eficient si relevant actor de pe piata gestiunii deseurilor de echipamente de iluminat. Potrivit celor mai recente date (intermediare), publicate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in 2013, in Romania, toti cei autorizati sa se ocupe de managementul deseurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din cantitatea totala, Recolamp a gestionat  476 tone, adica aproximativ 80%.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric ZRT, Osram Romania, si Philips Romania. Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de echipamente de iluminat, colectarea si reciclarea lor, in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.