- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reducerea TVA la paine, o frectie la un picior de lemn. Pretul a scazut cu numai 6%

24 Sep, 08:59 • Redactia DailyBusiness
Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.
Reducerea TVA la paine, o frectie la un picior de lemn. Pretul a scazut cu numai 6%

„Idealul (reducerea pretului la paine dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, n.red.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator”, a declarat agentiei Mediafax, Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Institutia de concurenta a urmarit evolutia pretului la paine in prima saptamana dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

„La prima vedere lucrurile sunt cam cum ne asteptam. Avem regiuni unde reducerea de 12% se duce total in pret, adica la consumatori, dar trebuie sa continuam analiza pe marile magazine, pe micile magazine. Semnalele sunt destul de bune. Este un semn bun ca piata functioneaza, ca nu ne-am trezit in situatia de care ne era frica, ca nu scad preturile deloc. Este bine ca vedem un comportament cam cum spune teoria economica”, a adaugat Chiritoiu.