- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reportaj DailyBusiness.ro la depunerea candidaturilor: – \”Al nostru o sa salveze tara din criza\” – \”Ba al nostru!\”

22 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Anul 2010 va fi mai greu decat 2009, euro va sari de 5 lei, somajul va depasi milionul de persoane, iar preturile vor reaprinde inflatia. Abia in 2011 vom vedea primele raze de speranta. Acestea sunt opiniile unora dintre cei mai infocati fani ai candidatilor la prezidentiale, culese de catre DailyBusiness.ro cu ocazia depunerii candidaturilor la Biroul Electoral Central.
Reportaj DailyBusiness.ro la depunerea candidaturilor: - \Al nostru o sa salveze tara din criza\ - \Ba al nostru!\

Basescu sau Geoana? Sau poate Antonescu?. De ce nu Oprescu? Vadim, o solutie? Cine si cum va scoate tara din criza?. Si mai ales cand? Intrebari pe care, in aceasta perioada, si le pun aproape toti romanii. Si asta pentru ca, intr-un fel sau altul, statul are un cuvant important de spus in economie. Fie ca avem nevoie de o autorizatie, de recuperat TVA, de incasat un salariu sau o pensie, statul reprezinta liantul care trebuie sa lege o economie aflata in cadere libera.

22 noiembrie (primul tur de scrutin al alegerilor) sau, cel mai probabil 6 decembrie (data celui de-al doilea tur) au ajuns sa reprezinte adevaratul „moment zero„, borna de la care politicienii promit ca vor reconstrui Romania.

Cine sunt cei care ii sustin pe viitorii salvatori nationali? Cum vad ei realitatea si ce ar face ei pentru a scoate tara din criza? DailyBusiness.ro i-a intervievat pe cativa dintre fanii „din linia intai” ai candidatilor la prezidentiale.

Liberalii: „Sa il sprijinim pe Antonescu sa reporneasca economia”

Primii intrati in cursa pentru prezidentiale au fost liberalii. Crin Antonescu a fost primul candidat care s-a prezentat la Biroul Electoral Central, vinerea trecuta, pentru a-si depune listele cu milioanele de semnaturi. Ce parere au simpatizantii despre planul lui de masuri economice?

„Doctrina liberala spune clar. Fara interventii in economie„, spune, dintr-o suflare, Victor Panait, un PNL-ist de 34 de ani, pe care l-am intalnit in fata sediului BEC. „Cat am fost noi la putere, economia a mers in sus. Nu ne-am atins de mediul de afaceri, l-am lasat sa isi vada de business. Va mai amintiti ca se spunea ca Romania e formata din doua realitati. Cea care produce (mediul de afaceri) si cea care trebuie reformata (sectorul public). Cei care au venit dupa noi ce-au facut? Au anulat toate facilitatile pentru cei care isi plateau la timp darile la stat si angajau someri si au impus noi taxe. Au impins Romania in groapa„, spune liberalul.
[img=411][/img]
Intre timp, in jur s-au strans alti cativa fani de-ai lui Antonescu.

„Are dreptate. Daca eram lasati sa continuam reformele, nu ajungeam aici”, spune unul dintre ei. „Va mai aduceti aminte cum au castigat astia (PDL si PSD) alegerile? Au mintit lumea ca maresc salariile cu 50% la profesori, ca dau 25.000 de euro la capsunari. Noi ne-am opus si am pierdut alegerile. Insa ei ce au facut dupa ce au preluat puterea? Au impus impozitul forfetar, au marit CAS-ul, au blocat investitiile”, spune un altul. „Iar 2010 va fi si mai rau. O sa creasca accizele, am vazut ca pretul la carburanti si energie o sa creasca cu 20-30%, va fi dezastru. Daca incepe iar inflatia, o sa avem euro la 5 lei”.

Critici poate sa faca toata lumea. Ce e de facut? „Ce ati face voi, daca ati fi in locul lui Antonescu si ati castiga alegerile?”, ii intreb.

Apar primele semne de ezitare. Sa propui solutii nu e asa usor. „Eu as taia in carne vie, cu orice risc. Ce ne trebuie atatia bugetari?”, spune primul interlocutor. „As ajuta mediul de afaceri”, spune celalalt. „Le-as reduce taxele, ca sa ii determine sa investeasca. E ca la CFR. Au marit pretul biletelor desi stiau foarte bine ca asta nu va face decat sa creasca numarul celor care circula cu nasul. Mai bine dadeau preturile ceva mai jos si lumea se mai gandea inca odata inainte sa riste sa primeasca amenzi. E chestie de filozofie economica”.

Incet, incet, ideile incep sa apara. Scaderea TVA-ului, investitii in infrastructura, reduceri de taxe pentru cei care angajeaza someri, ajutoare pentru exportatori, credite garantate de stat. Solutiile, in teorie, par a fi multe si eficiente. Pe 22 noiembrie, liberalii sunt siguri ca Antonescu si premierul sau Klaus Johannis le vor pune in practica.

Social democratii: „Sa ii ajutam pe cei saraci, majoritatea romanilor”

La cateva zile distanta de la prezenta liberalilor la Biroul Electoral Central, miercuri a venit randul PSD-ului sa isi inscrie candidatul. Mircea Geoana a sosit la bordul unui autocar branduit din roata in roata. Insotit de greii partidului, multi dintre ei fosti ministrii in cabinetul Boc, Geoana si-a depus candidatura in prezenta liderului spiritual, Ion Iliescu. „A venit vremea sa predau stafeta” a spus fostul presedinte, indicandu-l pe Geoana, „prostanacul” din alte vremuri. Iar lumea i-a aclamat.

La fel ca la liberali, am incercat sa intru in vorba cu cativa dintre activistii de partid. A fost ceva mai dificil, cel putin in prima faza, pentru ca tema abordata, la modul in care am formulat-o, a parut sa ii deranjeze pe unii dintre ei. „Ce a facut PSD-ul sa scoata tara din criza si de ce l-as vota pe Geoana?” Imi raspunde totusi cineva. Un tip distins, la vreo 60 de ani, Andrei Mihalache. „A fost cea mai mare prostie ca am intrat la guvernare cu PDL-ul. Nu prea s-a facut nimic din punct de vedere economic. Mai mult s-a supravietuit. Cel mai mare castig cred, totusi, ca este contractul cu FMI. Daca nu ne dadeau ei bani, trebuia sa imprumutam de la banci, iar astia din tara sunt de-a dreptul camatari”, spune inginerul Andrei Mihalache.
[img=410][/img]
„Am venit aici pentru a-l sustine pe Geoana. E singurul care vine cu solutii valabile pentru patura saraca. Restul vor sa ajute mediul de afaceri, statul, dar nimeni nu se gandeste la omul de rand”. Rugat sa numeasca o masura concreta pe care Geoana o va lua pentru a scoate romanul de rand din criza, raspunde: „Va dau exemplu problemele cu creditele. Nu stiu daca e roman care sa nu se fi imprumutat in ultimii ani de la banca. Multi au ajuns acum sa nu mai aiba cu ce sa plateasca. Geoana a promis ca statul va institui un fond prin care va garanta o parte din creditele somerilor, in principal. Statul va garanta astfel o amanare a platilor ratelor pe o perioada de 1 an. O masura buna, nu credeti?”, spune.

„Degeaba ne straduim sa salvam economia, daca noi nu avem asa ceva. Sa dam ajutoare de stat la marile companii care angajeaza someri si platesc impozite, sa investim in infrastructura si sa tinem leul in frau cu orice pret, sa nu se duca in 5 lei/euro. Daca nu vom ingheta leul, ca in Bulgaria, vom fi pierduti”, zice un alt pesedist, aflat in apropiere.

Ii intreb de FMI, de conditiile pe care ni le impune Fondul. Multi dintre ei nu par foarte incantati de relatia cu Fondul. „Eu zic ca trebuie sa scapam cat mai repede de FMI, ca numai nenorociri au facut, pe unde au mers. Daca ne vor impune sa crestem taxele, daca vor mentine conditia cu disponbilizarile de personal de la stat, inseamna ca nu stiu realitatea din Romania. Daca dai afara oamenii, unde sa se angajeze? Si asta in conditiile in care nu lasi statul roman sa bage bani in investitii, sa impulsioneze mediul de afaceri. Mai bine scapam de ei, ca ne vom descurca mai bine singuri. Nastase a renuntat la ei, va spun ca si Geoana o sa o faca pana la urma din postura de presedinte”.

Ce solutii are PSD-ul, altele decat cele negociate cu FMI? Greu de raspuns. „Sa eficientizam colectarea banului public, sa reducem evaziunea fiscala, sa eliminam dubla impunere si sa stimulam IMM-urile, cum domnul Nita (ex-ministrul IMM-urilor, PSD) a spus-o de mult. Sa dam voie romanului sa isi faca firma, sa faca afaceri, nu sa ii taiem capul cu impozite sit axe”, spune inginerul Mihalache. „Prima masura pe care o va lua Geoana va fi sa construiasca un corp anti-evaziune, care sa scoata la lumina economia gri. Daca vom reusi asta, vom avea bani destui ca sa nu mai facem disponibilizari”, replica un alt interlocutor, Cornel Matache, patron de butic, simpatizant si el al PSD-ului.

Discutia se rupe brusc, pentru ca in prim-plan apare liderul partidului, Mircea Geoana. Ia un copil in brate, saruta o femeie, da noroc cu toata lumea, Iliescu zambeste, aplauzele se tin lant. Sperantele sunt mari pentru social-democrati. „Daca Nea Nelu (Iliescu) se implica in alegeri, vom castiga cu siguranta”, mai spune inginerul.

Democrat liberalii: „E ca pe furtuna. Basescu e marinar experimentat. O sa ne scoata in ape linistite”

Social democratii se retrag treptat din fata Biroului Electoral Central, lansand locul simpatizantilor PDL. Coincidenta sau nu, depunerea candidaturii lui Geoana, de miercuri, a fost urmata, la o ora distanta, de cea a presedintelui Traian Basescu. „Era o dovada de lasitate sa nu candidez pentru al doilea mandat, mai ales acum, cand avem criza„, a spus Basescu mass-mediei prezente in numar mare. Iar PDL-istii exulta, fiind siguri ca marinarul de la Cotroceni nu va avea adversar in cursa pentru Cotroceni.

Printre atatia SPP-isti in civil, e destul de greu sa gasesti interlocutori pentru un articol pe teme economice. Sunt destul de precauti, tematori parca sa nu se intample ceva, sa ii urmareasca cineva. Dinspre un grup, in asteptarea iesirii lui Basescu din sediul BEC, se aude: „I-ai vazut pe aia de la PSD cum au venit? Cu autocarul ala pavoazat cu Geoana. Mai lipseau baloanele si marjoretele”.

„Saracii. Las’ ca le trece, oricum, la dezbateri Basescu o sa il faca praf. Numai daca insista pe chestia cu 25.000 de euro (promisa de Geoana „capsunarilor” care se intorc in tara – n.r.), o sa il termine”, spune un altul.

„Ce-a facut PDL-ul pentru a tempera criza economica?”, intreb. Raspunde unul dintre ei, care se recomanda Sorin Pantea, avocat, simpatizant PDL.

„Daca nu eram noi sa negociem cu FMI-ul, acum eram in locul Ucrainei sau mai rau. Bine, si noi am facut greseli, am subestimat efectele crizei, dar spuneti-mi un stat din lumea asta care sa fi facut totul din timp”. Ii dau exemplul Poloniei, singura tara din UE cu crestere economica. „La ei a fost altceva. Ei aveau economie, aveau un consum intern puternic, bazat pe o productie sanatoasa. La noi, totul a fost speculativ. Imobiliare, auto, retail. Cand s-a spart, s-a spart totul in tandari si Boc a fost nevoit sa adune cioburile. Noroc ca a apelat la FMI, care a impus un program coerent de care trebuie sa ne tinem”, spune avocatul.
[img=412][/img]
Un alt interlocutor, Gheorghe Marinescu, om de afaceri simpatizant PDL, se intreaba: „Investitiile din ultima vreme nu le vede nimeni? Am atras mai multi bani europeni decat PNL-ul in 4 ani, am aprobat pensia minima, am mentinut TVA-ul si cota unica, cand toate tarile din jur au crescut taxele. Chiar nu vede nimeni asta? Toti s-au aliat sa il critice pe Basescu. Iar cand a fost vorba sa angajam un tehnocrat la guvern, s-au opus. Asta e clasa politica„.

Ii intreb despre solutiile de viitor. Despre masurile pe care guvernul pe care Basescu, daca va ajunge presedinte, le va impune pentru iesirea Romaniei din criza. „Sa nu va asteptati la miracole. 2010 va fi mai greu decat 2009, pentru ca la noi criza este defazata fata de ce se intampla afara”, spune Sorin Pantea. „Vor trebui luate masurile stabilite cu FMI – reducerea aparatului bugetar, legea pensiilor, legea unica de salarizare, va trebui redus deficitul. Va fi un an foarte greu, cu probleme sociale. Dar fara sa strangem cureaua, nu vom iesi din criza”.

„Traian Basescu a spus clar. E nevoie de reforma aparatului de stat si investitii in infrastructura. Asa vom iesi din criza, fie ca se va intampla in 2010 sau 2011. Pana la urma, misiunea e sa construim o economie sanatoasa, nu speculativa”, mai spune omul de afaceri.

Concluzia dezbaterilor economice cu „analistii de conjunctura”? Poate usor suprinzator, majoritatea este la curent cu realitatea economica, cu solutiile de iesire din criza. Un semnal bun, reliefat, de altfel, de mai toate barometrele de opinie publica.

Pe multi criza i-a trezit la realitate, au inteles ca banii nu ies din piatra seaca si ca averile construite rapid pot disparea la fel de usor. Va intelege oare si clasa politica rolul pe care trebuie sa il joace cu adevarat in economie? Dupa prezidentiale, mediul de afaceri asteapta un raspuns.