Retrospective 2013: Protestele pro si contra exploatarii miniere de la Rosia Montana

22 Dec, 17:33 • Redactia DailyBusiness
Proiectul Rosia Montana, care a divizat populatia din cea mai veche localitate miniera din tara noastra inca de acum de peste un deceniu, atunci cand in comuna au fost infiintate asociatii si organizatii pro sau contra investitiei propuse de compania Rosia Montana Gold Corporation, a impartit, in ultimele luni, si comunitatile vecine.
Retrospective 2013: Protestele pro si contra exploatarii miniere de la Rosia Montana

Nu putine au fost cazurile de-a lungul timpului in Rosia Montana cand rude sau vecini, altadata apropiati, au incetat sa-si mai vorbeasca sau sa se mai viziteze unii pe altii din cauza opiniilor diferite avute in ceea ce priveste proiectul minier propus de RMGC.

Daca in anii anteriori in localitate au fost inregistrate, totusi, sporadic proteste pe tema acestui proiect, in ultima jumatate a anului 2013, acestea au erupt, extinzandu-se si in comunitatile din apropiere, cu deosebire in cele doua orase vecine, Abrud si Cimpeni, scrie Agerpres.

La proteste au apelat in ultimele luni si angajati ai companiei, care au recurs inclusiv la metoda blocarii in subteran, de teama ca ar putea ramane fara loc de munca. Potrivit primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui, daca cei 500 de salariati de la RMGC ar fi disponibilizati, multi fiind angajati pe perioada determinata, de cate trei luni, rata somajului ar creste in comuna de la 20% la circa 74%.

Mesajele ‘Vrem proiecte durabile! Nu acceptam poluarea! Salvati Rosia Montana’, ‘Indiferenta ucide. Spuneti NU cianurii. Pastrati Apusenii curati si bogati, ‘Vrem respect ca alte natii, Nu cianuri si radiatii’, ‘Vrem dreptul la viata’, ‘Cianura o sa ne imbolnaveasca copiii’ transmise la fiecare manifestatie organizata in ultimele luni de catre opozantii proiectului erau in antiteza cu cele scandate de catre angajatii si sustinatorii RMGC — ‘Ne-am saturat de atata asteptat’, ‘Vrem sa muncim, nu sa cersim’, ‘Vrem sa fim mineri, nu sa fim someri’, ‘Noi suntem Rosia Montana’ si ‘Mineritul este painea noastra’.

Protestele saptamanale impotriva proiectului minier au debutat in 1 septembrie, cand 300 de oameni au iesit in strada la Rosia Montana si la Alba Iulia, ca urmare a aprobarii in sedinta de guvern a proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, care, potrivit procedurii, ar fi trebuit adoptat de catre Parlament.

Actiunile de protest s-au desfasurat in cadrul campaniei ‘Salvati Rosia Montana’, sub genericul ‘Romania iese in strada pentru Rosia Montana: Distrugerea Rosiei Montane — NU in numele meu!’.

RMGC, o companie infiintata in 1997, a investit pana in prezent in proiectul minier de la Rosia Montana peste 500 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea zacamantului auro-argentifer.
Exploatarea de stat de la Rosia Montana, Rosia Min, a fost inchisa in 2007.

Citeste si:
RMGC: Asteptam ca proiectul de la Rosia Montana sa demareze in prima parte din 2014
Modificarea Legii minelor, respinsa in Senat: „Poate fi numita Legea Rosia Montana 2”