- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania a imprumutat 1,5 mld. dolari pe 10 ani, la o dobanda de 4,5% pe an

15 Feb, 15:28 • Redactia DailyBusiness
Romania a contractat (joi 14 februarie) 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, pe o perioada de 10 ani si jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la o rata neta a dobanzii de 4,5% pe an, informeaza Guvernul intr-un comunicat oficial.
Romania a imprumutat 1,5 mld. dolari pe 10 ani, la o dobanda de 4,5% pe an

„Cererea Romaniei a fost de 5 ori suprasubscrisa, respectiv 7,5 miliarde dolari, ceea ce demonstreaza interesul ridicat al investitorilor internationali de a investi in credibilitatea Romaniei, precum si recunoasterea faptului ca cifrele economice inregistrate de tara noastra in 2012 reprezinta un succes”, se mentioneaza in document.

Acest imprumut este cel mai ieftin contractat de pe piata externa de capital de dupa 1990, ceea ce demonstreaza ca perceptia Romaniei in randul pietei financiare internationale s-a imbunatatit, potrivit Executivului.

„Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobanda de la 6,875% la 4,5% inseamna 356 milioane dolari mai putini platiti. Acest succes vine in contextul in care alte state nu au reusit o performanta similara. State precum Ungaria sau Serbia nu au reusit, in acelasi timp, randamente similare”, informeaza Guvernul in sursa citata.

In comunicat se mai precizeaza ca Romania a contractat in ianuarie 2012 un imprumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, la o rata neta a dobanzii de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa in luna februarie 2012 pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobanzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari in ianuarie si 3,2 miliarde dolari in februarie).

Guvernul mai mentioneaza ca, „datorita masurilor de stabilizare si consolidare economica si politica luate in ultima perioada, Romania are un acces solid pe piata internationala a imprumuturilor in dolari”.


Cititi si: Romania
se va imprumuta de pe piata americana la dobanzi sub 6%