- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, pe locul 4 in UE la consumul de etnobotanice

22 Apr, 17:57 • Redactia DailyBusiness
Romania a ajuns pe locul patru in UE in ceea ce priveste consumul de plante etnobotanice, in conditiile in care in 2008 nici nu figura in acest clasament, a declarat joi reprezentantul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazar, citat de Mediafax.
Romania, pe locul 4 in UE la consumul de etnobotanice

El a mai spus ca in Romania sunt peste 400 de magazine care comercializeaza astfel de produse si peste 500.000 de consumatori, fenomenul fiind considerat „o explozie”.

Gigel Lazar a precizat ca cel mai mare consum, de 37%, se inregistreaza in Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda – 14% si Romania – 7%.

„Romania ocupa locul 4 in conditiile in care in 2008 nici nu figura pe lista de etnobotanice”, a declarat reprezentantul EURAD.

Guvernul a emis, in 10 februarie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 6/2010 care interzice comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

OUG 6/2010 a fost adoptata de Senat in 8 aprilie, ca prima Camera sesizata in privinta acestui act normativ.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile si circa 4.500 de pliculete cu substante trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de politistii din intreaga tara in cele zece zile in care proprietari „magazinelor de vise” erau obligati sa-si lichideze stocurile, conform ordonantei de urgenta.