- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania, tot mai dependenta de investitiile autohtone

13 Jun, 09:20 • Redactia DailyBusiness
Investitiile autohtone realizate in tara noastra au ajuns la o pondere de 92% in valoarea totala a investitiilor pe care economia autohtona le-a atras in primul trimestru al acestui an.
Romania, tot mai dependenta de investitiile autohtone


Astfel, dintre cele aproximativ 2,8 miliarde euro investitii nete realizate in primele trei luni din 2013, 2,6 miliarde euro au fost investitii autohtone, in timp ce investitiile straine directe (ISD) au depasit cu putin 200 milioane euro. In anul 2007, ponderea investitiilor autohtone in totalul investitiilor era de 64%, din 20,5 miliarde euro investiti, 13 miliarde euro provenind de pe plan local.

Anul urmator, ponderea s-a redus la 61%, in conditiile in care investitiile autohtone au urcat cu 1,7 miliarde euro, iar cele straine cu peste doua miliarde euro. Anul 2009 a adus prabusirea intregului volum de investitii in economie, care a pierdut aproape zece miliarde de euro, comparativ cu anul precedent. Diminuarea ISD-urilor a avut o amplitudine de aproape doua orimai mare decat cea a investitiilor autohtone (6 miliarde euro, fata de 3,7 miliarde euro), ceea ce a facut ca ponderea capitalului local investit in total investitii sa urce la 76%, informeaza Bursa.ro.