- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii au cheltuit mai putin pe mancare in primele 6 luni. Pe ce au dat bani mai multi

12 Sep, 13:18 • Redactia DailyBusiness
Valoarea cheltuita pentru alimente a scazut cu 2% in primele 6 luni, in timp ce cheltuielile pentru bauturi non-alcoolice si bere au crescut cu 5%, potrivit unui studiu GFK. Vezi principalele aspecte legate de evolutia consumului in acest an.
Romanii au cheltuit mai putin pe mancare in primele 6 luni. Pe ce au dat bani mai multi

Dupa un an 2011 in care inflatia a avut un impact puternic asupra evolutiei cheltuielilor gospodariilor din Romania si a adus scaderi de volum cu precadere pentru segmentul de produse alimentare, se remarca in continuare o tendinta negativa pentru aceste produse.

Dupa o perioada cu scaderi puternice inregistrate si in segmentul produselor de ingrijire personala si a locuintei, valoarea cheltuita a inceput sa aiba evolutii pozitive. Consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut cu 2% in moneda nationala in primele sase luni, comparativ cu perioada similara a anului precedent.

Printre produsele alimentare pentru care gospodariile si-au redus cheltuielile se regaseste anul acesta si uleiul de gatit. In 2011, pentru aceasta categorie, gospodariile au cheltuit cu pana la 40% mai mult comparativ cu 2010, in timp ce in primele sase luni ale acestui an categoria inregistreaza o scadere valorica de pana la 9%, in timp ce volumul a scazut cu 6%.

Alte categorii care inregistreaza valori negative sunt tabletele de ciocolata si iaurtul cu fructe.

Volumele de cafea macinata si prajita continua sa scada, in timp ce valoric evolutia ramane pozitiva, cu un numar constant de consumatori.

Dintre produsele de ingrijire personala pentru care s-au inregistrat cresteri de volum se numara samponul de par, sapunul de toaleta si deodorantele, in timp ce categorii precum pasta de dinti si detergentul de spalat rufe au avut evolutii constante. 

Comertul modern continua sa castige teren in fata celui traditional, atragand in primele sase luni ale anului 49% din totalul cheltuielilor gospodariilor din Romania pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata de perioada similara a anului precedent.

Buticurile si magazinele alimentare au atras aproape 36% din totalul cheltuielilor pentru produsele din categoria FMCG, comparativ cu 37% in perioada precedenta.

Ritmul de scadere s-a redus in contextul in care in prima jumatate de an din 2011 comparativ cu perioada similara din 2010, aceste formate au pierdut 3 puncte procentuale in valoare.

In structura comertului modern, supermarketurile acopera 16% din valoare, pozitie consolidata si prin restructurarea unui magazin de tip discount in supermarket.

In ceea ce priveste hipermarketurile, acestea au castigat la randul lor un punct procentual in prima jumatate a anului, rata de crestere fiind la mai putin de jumatate din cea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut.
Principalul motor de crestere in cazul formatelor comertului modern ramane numarul mai mare de cumparatori, aceasta tendinta fiind consolidata si prin continua expansiune teritoriala a marilor lanturi de retail.

Primele sase luni ale anului aduc insa si cresteri ale frecventei de cumparare la nivel de canale, aceasta dupa o perioada in care numarul de cumparaturi a scazut constant de la an la an. Frecventa mai mare de cumparare este insotita insa de o loialitate mai mica fata de retaileri la nivel de total bunuri de larg consum, ceea ce confirma trendul de „shopping around”.

Odata cu expansiunea formatelor comertului modern, se observa cresteri majore si pentru produsele marca proprie. Acestea au castigat 3% in primele sase luni, acoperind 11% din piata bunurilor de larg consum in valoare, in detrimentul marcilor nationale.

La nivelul numarului de cumparatori, 9 din 10 gospodarii au achizitionat cel putin o data produse marca proprie in prima jumatate a anului 2012, in timp ce valoarea platita in medie pentru aceste produse a crescut cu mai mult de 30%.  

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.200 gospodarii si are la baza informatii obtinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 de categorii de produse de larg consum.

Compania GfK Romania, prezenta pe piata locala din 1992, a avut o cifra de afaceri de aproximativ 11 milioane euro in 2011. Activitatile GfK Romania sunt structurate in doua sectoare, Consumer Choices si Consumer Experiences. La nivel global, grupul GfK are peste 11.000 de angajati, in peste 100 de tari.