- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii prind din nou curaj sa inceapa afaceri

29 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Numarul firmelor infiintate in primele 10 luni din acest an este de 102.156, cu 5% mai mare fata de perioada similara din anul trecut, releva statistica Registrului Comertului. Potrivit expertilor, datele demonstreaza ca romanii par sa fi inteles dimensiunile crizei si au inceput sa caute noi oportunitati de afaceri.
Romanii prind din nou curaj sa inceapa afaceri

Conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), cele mai multe firme au fost deschise in Bucuresti (9.504 firme) urmat de judetele Ilfov (1.970), Constanta (1.902), Cluj (1.717), Timis (1.632) Iasi (1.387), Bihor (1.318) si Prahova (1.238).

La polul opus, al judetelor unde s-au deschis cele mai putine noi afaceri, s-au situat Vaslui (243), Mehedinti (294), Botosani (319) si Salaj (322).

Statistica ONRC arata, pe de alta parte, ca numarul societatilor care au decis sa-si suspende activitatea s-a redus la jumatate, de la 121.217 la 61.946 firme. In plus, frecventa dizolvarilor de firme s-a redus, in primele 10 luni ale anului, la aproape 67% comparativ cu intervalul similar din 2009, de la 20.700 la 7.000 firme. Si numarul falimentelor a scazut, la aproape 17.500.

Pe de alta parte, a crescut spectaculos numarul radierilor voluntare, cu 356%, de la 35.721 anul trecut la 162.900 in primele 10 luni din acest an.

Potrivit expertilor, cresterea numarului firmelor radiate se datoreaza in principal obligatiilor impuse de Ministerul Finantelor de a depune bilantul pe 2009. Termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare pe 2009 a fost pe data de 31 mai 2010, iar cele care nu au facut acest lucru au fost radiate din oficiu.

In ce business-uri investesc romanii

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, cele mai multe afaceri deschise in primele 10 luni au fost in domeniile comertului, agriculturii, consultantei si constructiilor.

In comertul cu ridicata si amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor (service-uri), au fost deschise 31.490 de firme, in crestere cu 11% fata de anul trecut (29.549).

Statistica arata, practic, ca aproape o treime din numarul total de firme inregistrate in 2010 au ca obiect de activitate acest domeniu.

„Cand spunem comert in plina recesiune, vorbim in general de comertul alimentar si de sectorul fast-food-ului, care a cunoscut o adevarata explozie. Aproape la orice colt de strada a aparut macar un chiosc unde se vand covrigi, saorma, hamburgeri sau alte produse fast-food”, a explicat omul de afaceri Marian Alecu, fost manager general la McDonald’s Romania.

Statistica ONRC arata ca dupa comert, romanii au deschis cele mai multe afaceri in agricultura (18.658 firme), management si consultanta (9.632), constructii (6.868) si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (5.095).

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca avansul noilor afaceri din agricultura poate fi legat de scaderea preturilor terenurilor agricole si cresterea preturilor produselor agro-alimentare din comertul urban.

In ceea ce priveste constructiile, Parvan crede ca aveam de-a face cu firme deschise de meseriasi in amenajari interioare, instalatii si cei care se ocupa cu izolarea termica a cladirilor.

Alte business-uri cu potential de castig sunt cele de proximitate, micile chioscuri de cartier, serviciile catre populatie, service-urile auto, spalatoriile auto sau atelierele de reparatii de orice fel.

In sectorul stiintific si tehnic, specialistii remarca tot mai multe afaceri deschise pe Internet, domeniu care cunoaste o dezvoltare semnificativa.

Derularea unei afaceri se loveste in prezent de tot mai multe probleme, de la scaderea cererii, la cresterea fiscalitatii si blocajul financiar. Potrivit datelor companiei de consultanta Coface, termenul mediu de plata a unei facturi a crescut la 6 pana la 9 luni. In plus, si indisciplina fiscala a crescut.

Ultimele date de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata, pe de alta parte, ca in luna octombrie, bancile au refuzat plati in valoare de 780 milioane de lei, cu aproape 9 milioane de lei mai mult decat in luna septembrie. Este vorba de cecuri sau alte instrumente de plata fara acoperire in conturi.

Valoarea platilor refuzate este, insa, mai mica decat nivelul inregistrat in octombrie 2009, de aproape 1,1 miliarde de lei. De altfel, nivelul atins in luna octombrie a anului trecut reprezinta un maxim istoric pentru acest indicator.