- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii privesc mai optimist viitorul economic. Afla daca au motive

05 May, 00:01 • traian.badulescu
Cresterea salariilor bugetarilor cu 15% si posibila iesire din recesiune sunt motive care justifica optimismul in crestere al romanilor, potrivit unor specialisti. Altii spun ca romanii nu au de ce sa fie optimisti, pana cand productia nu va pune cu adevarat umarul la relansarea economica.
Romanii privesc mai optimist viitorul economic. Afla daca au motive

Indicele de incredere a populatiei a inregistrat o crestere in primul trimestru al acestui an, fata de media anului trecut, ajungand la -46 de la -54, indica Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana.

Chiar si comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand acest indice se situa la -48, romanii se dovedesc ceva mai increzatori in prezent.

„Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

„Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului. In tarile dezvoltate din Europa se vad deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne da speranta ca in viitorul nu foarte indepartat vom simti si noi aceste imbunatatiri”, a adaugat Dumitrescu.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza la randul sau ca romanii au motive sa fie optimisti. „Iesim incet, incet din criza. Romanii spera ca rezultate acestei reveniri usoare se vor resimti si in buzunarele lor”, a spus Baltazar.

Acesta se asteapta ca reformele in administratia publica sa continue, astfel incat sa scada risipa de bani din acest domeniu.

Baltazar a mai mentionat noul Cod al Muncii ca un motiv de optimism, intrucat acesta va incuraja mediul de afaceri.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu declara ca romanii nu au motive sa fie mai optimisti, ci din contra.

„Nu au de ce sa fie optimisti, decat daca nu inteleg cum sta situatia. Ei simteau si cand economia crestea, inainte de criza, ca le va fi mai bine. Romanii nu inteleg cum e cu economia in general”, a spus Serbanescu.

„Daca vad ca e crestere economica si pot sa-si ia credite, ei cred ca va fi mai bine, dar de fapt se pregatesc bazele pentru a le fi mai rau”, a adaugat Serbanescu. Acesta a mai spus ca in ultimul timp nu s-a schimbat nimic astfel incat Romania sa aiba o crestere sustenabila.

Analistul a mentionat ca experienta din 2010 a demonstrat ca avansul exporturilor nu este suficient pentru reluarea cresterii economice.

„In 2010 exporturile au crescut. Cu toate acestea, economia a dat inapoi. Nu poate exista crestere economica fara consum”, a spus Ilie Serbanescu. Acesta a atras atentica ca daca va creste consumul, se vor accentua discrepantele cu care Romania lupta in prezent.

„Consumul este o baza nesustenabila de crestere. Consumul este mult mai mare decat productia”, a subliniat Serbanescu. El a conchis ca „daca Romania va creste pe productie, atunci ar exista o baza de crestere sustenabila”.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca Romania ar putea iesi din recesiune la finele primului trimestru al acestui an.

Institutul National de Statistica va confirma sau infirma pe 13 mai asteptarile premierului, cand va publica datele privind evolutia produsului intern brut (PIB) in primele trei luni. Daca acesta a crescut fata de ultimul trimestru din 2010, atunci Romania a iesit tehnic din recesiune.