Romgaz va sapa anul viitor doua sonde de explorare in Marea Neagra

19 Nov, 14:32 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias (SNG) va sapa anul viitor doua sonde in cele doua perimetre din Marea Neagra unde este partener cu o firma din grupul rus Lukoil.
Romgaz va sapa anul viitor doua sonde de explorare in Marea Neagra

Radu Gheorghe, directorul de
dezvoltare a afacerilor din cadrul companiei, a mai spus ca Romgaz este asociat cu alte firme si in
Polonia.

Compania din Medias a primit oferte sa se asocieze
pentru explorarea mai multor perimetre in Polonia, a spus Gheorghe, citat de Mediafax.

De asemenea, Romgaz va plati peste 12 milioane de dolari daca va intra in parteneriatul ExxonMobil – OMV Petrom pentru explorarea si dezvoltarea perimetrului Midia din Marea Neagra, insa are dreptul sa faca acest lucru doar daca acolo se descopera zacaminte comerciale, se arata in prospectul de listare a Romgaz la BVB.

La 13 februarie 2013, Romgaz a semnat un acord cu OMV Petrom si Exxon prin care compania de stat are optiunea de a achizitiona 10% din perimetrul de mare adancime Midia din Marea Neagra.   

Exxon si Petrom au cumparat in octombrie 2012 drepturile de concesiune asupra acestui perimetru de la consortiul Sterling Resources — Petro Ventures Europe.

Potrivit prospectului, Romgaz are dreptul de a-si exercita optiunea de a achizitiona 10% din acest perimetru timp de doua luni din momentul in care primeste o notificare de la Exxon si Petrom cu privire la faptul ca cele doua companii au descoperit zacaminte comerciale in acest perimetru si au notificat Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in acest sens.