- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Rompan: Painea se va scumpi cu 15%, dupa ce pretul fainii a urcat cu 40% in doar o saptamana

16 Aug, 18:25 • Redactia DailyBusiness
Producatorii de grau au dublat preturile in acest an, situatie care a creat un blocaj pe piata si a scumpit faina cu 40% in ultima saptamana, astfel ca painea va costa cu aproximativ 15% mai mult pana la finele lui august, a declarat Aurel Popescu, presedinte Rompan.
Rompan: Painea se va scumpi cu 15%, dupa ce pretul fainii a urcat cu 40% in doar o saptamana

„Pretul fainii a crescut in ultima saptamana cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de paine sunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura faina scumpa va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu circa 15%”, a spus Popescu, citat de Mediafax.

El a explicat aceste cresteri prin blocajul care s-a produs in ultima luna pe piata de panificatie.

Potrivit presedintelui Rompan, Romania a exportat anul trecut doua milioane de tone de grau, in conditiile unei productii de circa 5,2 milioane de tone. Exporturile au fost facute din rezervele din anul 2008, cand recolta a fost de aproximativ sapte milioane de tone. Exportul a avut ca efect insa un deficit pe piata interna, astfel ca in lunile mai-iunie au fost necesare importuri, din Ungaria.

Deoarece importurile si costurile de transport depaseau semnificativ pretul de atunci la graul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an.

„Astfel, s-au creat niste goluri, intrucat in iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru ca nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, in luna august, cand s-a recoltat, toata lumea a sarit pe producatorii de grau, care din acest motiv si pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale au dublat pretul. De la 400-450 de lei pe tona de grau anul trecut au ajuns acum sa ceara si peste 800 de lei pe tona, ajungand chiar la 1.000 de lei”, a explicat Popescu.

El a adaugat ca producatorii refuza sa vanda mai ieftin, situatie care a creat un blocaj pe piata.

„In aceste conditii, morarii au cumparat strictul necesar de grau, cat sa faca paine, fara sa mai vanda si faina. Din acest motiv, pretul fainii a urcat cu 40% in ultima saptamana”, a aratat presedintele Rompan.

Aurel Popescu a afirmat si ca productia interna de grau din acest an, estimata la circa 5,7 milioane de tone, este slaba din punct de vedere calitativ.

„Va fi o mare problema pentru ca, pe fondul blocarii exporturilor de catre Rusia, va exista cerere din partea pietelor din zona si Romania va exporta si in acest an peste doua milioane de tone. Necesarul intern de consum este de 3,5 milioane de tone, dar 1,5 milioane sunt la populatie. Tinand cont de necesarul de 600.000 de tone pentru samanta si alte 400.000 de tone pentru furaje, Romania va fi nevoita sa importe peste un milion de tone de grau pentru consum. Deci vom exporta si vom importa grau in acest an”, a adaugat Popescu.

Rusia a interzis exporturile de grau pana la sfarsitul acestui an, dupa ce recoltele au fost afectate de o seceta severa si de incendii, stoparea comertului extern avand ca scop mentinerea preturilor la alimente.

In ultima perioada, pretul graului a continuat sa creasca la bursele din Europa si Statele Unite, ca urmare a scaderii recoltei in zona Marii Negre si a estimarilor sub asteptari ale autoritatilor americane privind productia la nivel mondial.

Astfel, graul pentru panificatie cu livrare in noiembrie era cotat vineri la bursa Euronext in crestere cu 1,53%, la 216,25 euro pe tona. In aceeasi zi, la bursa din Chicago, cotatia graului cu livrare in septembrie a urcat cu 1,44%, dupa un avans de 2% inregistrat joi.