Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

25 Nov, 10:33 • Redactia DailyBusiness
Rusia a oprit, miercuri, livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze, ceea ce creează 'riscuri grave' la adresa livrărilor de gaze rusești spre Europa, a anunțat grupul energetic rus Gazprom.
Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Directorul Gazprom, Alexei Miller, a explicat că la ora 07,00 GMT societatea ucraineană Naftogaz a utilizat totalitatea gazelor naturale rusești pentru care a plătit în avans și nu a făcut nicio nouă preplată, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘În consecință, livrările au fost oprite până la primirea unor noi plăți în avans din partea companiei ucrainene. Refuzul de a cumpăra gaze naturale rusești creează riscuri serioase la adresa tranzitului gazelor spre Europa via Ucraina precum și pentru aprovizionarea cu gaze a consumatorilor ucrainene în timpul iernii’, a avertizat Alexei Miller.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Întreruperea livrărilor de gaze rusești destinate Ucrainei a fost evocată încă de marți de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

‘Astăzi sau mâine livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăților în avans’, a declarat Alexander Novak, adăugând că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia. De asemenea, Novak a avertizat că Rusia ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina.

În replică, președintele companiei ucrainene Naftogaz, Andriy Kobolev, a declarat că Ucraina va putea să își acopere necesarul de gaze naturale din Europa dacă Rusia decide să reducă livrările spre Ucraina.

Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina, ultima dată în luna iulie a acestui an, după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze.

În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul ‘pachet de iarnă’ care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.