- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

S-au gasit vinovatii pentru criza: Basescu da vina pe politicieni, Isarescu pe romanii cu credite

26 Nov, 00:05 • razvan.codorean
Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, par sa fi gasit adevaratii vinovati pentru criza din Romania. Foamea de bani a romanilor, care au luat prea multe credite, si inconstienta politicenilor, care au umflat salariile si pensiile fara baza reala, au dus, in opinia celor doi, la situatia dezastruoasa in care se afla Romania.
S-au gasit vinovatii pentru criza: Basescu da vina pe politicieni, Isarescu pe romanii cu credite

Seful FMI, Dominique Strauss Kahn, a inclus Romania printre tarile care prezinta un risc real de intrare in incapacitate de plata. Mai pe romaneste spus, in faliment. Bineinteles, declaratiile sefului FMI au fost interpretate in Romania in functie de interesele fiecaruia.

Premierul Boc a declarat, la TVR, ca ceea ce a spus seful FMI reprezinta de fapt un imbold pentru reforme, in timp ce liderii PSD si PNL au vazut mesajul lui Kahn ca fiind o consecinta a modului dezastruos in care este condusa Romania.

Dincolo de reactiile pro si contra la adresa declaratiilor lui Dominique Strauss Kahn, care are la randul sau propriile interese politice (Kahn candideaza la presedintia Frantei) si economice (ca orice banca, FMI traieste din dobanzi, iar imprumuturile acordate statelor i-au adus profituri spectaculoase in criza), interesanta este pozitia adoptata de presedintele Traian Basescu.

Politicianul Traian Basescu a afirmat, joi, ca vinovati pentru perceptia negativa la adresa Romaniei sunt chiar politicienii care, in opinia sa, si-au vazut propriile interese electorale, mai putin pe cele nationale.

„Lansez un mesaj catre politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru ca la anul s-ar putea sa fie prea tarziu: fiti responsabili! Nu mai putem cheltui cat am cheltuit pe vremea bulei imobiliare, care a adus mari venituri la bugetul de stat, si de consum exagerat”, a spus seful statului, afirmand ca „trebuie sa mergem pe investitii”

Un discurs in stilul caracteristic al presedintelui care, potrivit analistilor, numeste vinovati cu fiecare ocazie, uitand, se pare, ca in toata aceasta perioada de boom economic, urmata de criza, a condus Romania.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Politicienii au facut ce i-a dus capul. Singurul lucru la care i-a dus capul a fost sa dubleze salariile, pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atat i-a dus capul pe politicienii romani in timp de crestere exploziva, este adevarat, artificiala. Eh, s-a dezumflat[/quote]
„N-am inteles de ce Traian Basescu cauta tot timpul vinovati „, spune analistul economic Cristian Dinulescu. ” De la Tariceanu, la Antonescu, la Ponta si Iliescu. Tot timpul a dat vina pe cineva, inclusiv pe fetele rujate cu ochii cat cepele de la televiziuni, insa pe de alta parte, a semnat senin acele legi pe care acum le blameaza. Salariile si pensiile nu ar fi crescut fara semnatura sa”, a declarat acesta.

„As fi vrut sa vad mai degraba solutii, decat declaratii. In timp ce Basescu acuza, Boc o scalda cu reducerea aparatului bugetar. Mimeaza reducerea personalului, taind din pix posturile bugetate, dar neocupate, care sunt in jur de 70.000, iar pe de alta continua sa acorde prime si stimulente pe criterii clientelare. De fapt, unde e reforma promisa?”, se intreaba analistul.

Trecand in revista masurile luate de Cabinetul Boc, Dinulescu remarca faptul ca in acest an cheltuielile statului au crescut, in loc sa scada, Legea pensiilor nu a fost aprobata, zilnic apar modificari ale Codului Fiscal, investitiile s-au oprit, iar statul, in loc sa ajute mediul economic, ii pune bete in roate.

Toate declaratiile lui Basescu le puteti citi, pe larg, aici.

Romanii, vinovati ca au indatorat tara

Interesanta este si pozitia adoptata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta i-a inclus pe romanii cu credite printre vinovatii pentru situatia in care se afla Romania,

Dincolo de politicieni, despre care a spus ca au carente de pregatire economica, Isarescu i-a invinovatit si pe romanii care au indatorat tara. 4,5 milioane de persoane au luat credite in ultimii ani, ceea ce inseamna jumatate din populatia activa.

„3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate (…) Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru”, a afirmat Isarescu.

In opinia guvernatorului, bancile n-au avut nicio vina. ” Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit (…), dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii”, a spus Isarescu la seminarul „Forumul bancar” organizat de FinMedia la BNR.

In acest fel, Romania a ajuns la o datorie care starneste ingrijorarile investitorilor straini. La 31 august, datoria publica a Romaniei insuma 179,3 miliarde lei, respectiv 35% din PIB.

Analistul economic Bogdan Glavan considera ca declaratiile lui Isarescu fac parte din acelasi registru cu cele ale presedintelui.

„Guvernatorul BNR a vrut sa dea o tenta morala (de culpabilitate?) constatarii cu pricina. Cum ar veni, cine a a inglodat Romania in datorii? Poporul insusi, vezi bine! Deci, cine trebuie sa suporte consecintele? Poporul, se-ntelege! „, scrie analistul.

„Acest gen de constatare moralizatoare risca sa prezinte extensii neintentionate, dar periculoase. Bunaoara, ne putem intreba, cine este de vina pentru falimentul sistemului public de pensii? Pensionarii, cine altii, doar ei au luat banii! Si ar mai fi contribuabilii, ca doar ei „se sustrag de la plata CAS! „, a mai spus Glavan.

El adauga ca nu romanii sunt principalii vinovati pentru criza. „Nu cred ca Romania are o problema din cauza noastra. Noi ne-am respectat contractul. Romania are o problema din cauza bancilor care s-au imprumutat pe termen scurt ca sa ne dea credite pe termen lung. Romania are o problema din cauza expansiunii creditului dincolo de suma economisita si incredintata bancilor de deponenti. Nu noi am expandat creditul, nu noi am venit cu ideea „fara avans” si „doar cu buletinul”, nu noi am triplat numarul banilor aflati in circulatie”, afirma analistul.

In opinia sa, „Romania s-a indatorat 20 de miliarde la FMI nu din cauza mea si a milioanelor de romani care-si platesc ratele regulat, ci din cauza celor care s-au dovedit incapabili sa-si gestioneze afacerile, au speculat si au mizat (corect) ca vor fi salvati de la faliment prin acordul cu Fondul (adica pe spinarea tuturor); din cauza functionarii defectuoase a sistemului financiar-monetar actual, care prin tiparire de bani vinde iluzia ca intreaga societate se poate imbogati peste noapte”, a mai spus Glavan.

Guvernul continua sa se imprumute

Dincolo de aceste declaratii, cert este ca Guvernul Boc continua sa faca ceea ce stie mai bine – sa sa imprumute, spun analistii.

Joi, Ministerul de Finante a mai imprumutat de la bancile locale 1,3 miliarde de euro, cu 300 de milioane mai mult decat si-a propus initial.

Guvernatorul BNR a criticat decizia, afirmand ca nu o intelege, in conditiile in care statul are bani sa isi achite obligatiile.

Traian Basescu afirma, insa, recent, ca imprumutul de joi reprezinta un test in privinta perceptiei investitorilor fata de Romania.

Bancile locale s-au inghesuit sa cumpere titluri la un randament mediu de 4,5%, in conditiile in care nu prea mai au in ce sa investeasca in Romania.

„Credite nu vor sa dea, asa ca emisiunea asta a venit la fix, a fost ca o gura de oxigen pentru banci”, a explicat analistul Cristian Dinulescu. „Adevaratul test pentru Romania va fi dat atunci cand vor iesi pe pietele externe cu o emisiune, nu pe local, unde e foame de oportunitati „, a mai spus acesta.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat, adica peste 3 miliarde de lei in fiecare luna.

Potrivit unui raport ING Bank, in 2011 nevoile de finantare ale statului vor fi si mai mari, de 5 miliarde de lei pe luna.