Salata crescuta la bec: Cum va arata cea mai mare ferma verticala din lume

26 Jun, 00:06 • Redactia DailyBusiness
Produce in 16 zile ceea ce pe camp creste in 30 de zile, folosind cu 95% mai putina apa, cu aproximativ 50% mai putine ingrasaminte si zero pesticide, erbicide si fungicide. Cum va arata cea mai mare ferma verticala din lume, ce vrea sa revolutioneze modul in care se practica agricultura.
Salata crescuta la bec: Cum va arata cea mai mare ferma verticala din lume

AeroFarms,
companie din SUA specializata in agricultura pe verticala, cultiva
plante verzi pe randuri suprapuse care ajung la plafon fara lumina
naturala sau pamant, in jumatate din timpul necesar intr-o ferma
traditionala. 

In acest an, compania infiintata in
urma cu 10 ani a anuntat ca va dezvolta cea mai mare ferma verticala
din lume, un proiect de 6.400 de metri patrati intr-o fosta fabrica
de otel din orasul Newark. Statul New Jersey, Goldman Sachs si
Prudential Financial se numara printre sustinatorii proiectului, scrie CNBC.

AeroFarms
spune ca noua ferma va intra in functiune anul acesta si ca produce
anual pana la 900.000 de kilograme de varza, arugula si alte salate
verzi. Reprezentantii companiei spun ca pretul produselor sale va fi
similar cu cel al legumelor organice din piata.

[dbvideo=1515]

Agricultura
pe verticala capata din ce in ce mai mult teren in SUA. Fermele care
incearca sa schimbe modul de cultivare a legumelor sunt tot mai
raspandite pe teritoriul american. Printre acestea: FarmedHere
in Bedford Park, Illinois; Vertical Harvest in Jackson Hole, Wyoming;
Green Spirit Ferme in New Buffalo, Michigan si Alegria Fresh in
Irvine, California.

Fermele verticale sunt, de regula, sere
high-tech amplasate in cladiri din zone urbane. Legumele sunt
cultivate in stive fara sol si fara lumina naturala. Aici se
foloseste iluminatul artificial si controlul climei.

Fermele verticale sunt utilizate in special
pentru productia de salate pentru ca au marje de profit
substantiale, putand fi cultivate in cantitati mai mari decat alte
legume ce necesita un spatiu mai larg si un ciclu de productie mai
lung.