Scandal urias la Ministerul Finantelor. Fondurile de minimis, de 500 mil. lei, epuizate in 5 minute

28 Aug, 14:15 • razvan.codorean
Sesiunea de inregistrare online a cererilor pentru obtinerea ajutorului de minimis pentru firme a fost deschisa miercuri dimineata. Sectiunea special creata pe site-ul Finantelor Publice s-a blocat dupa doar 10 secunde de la deschidere si zeci de aplicanti s-au trezit in imposibilitatea de a se mai inscrie. Mai ales ca, dupa alte 5 minute, procesul de selectie a fost declarat inchis.
Scandal urias la Ministerul Finantelor. Fondurile de minimis, de 500 mil. lei, epuizate in 5 minute

Procesul a demarat oficial la ora 8:30:00. Ulterior, pe site-ul Ministerului a aparut urmatorul mesaj: „Incepand cu data de 28.08.2013 ora
8:35:41, sesiunea de inregistrare online a cererilor de acord pentru
finantare in baza HG nr. 274/2013, cu modificarile si completarile
ulterioare, este declarata inchisa”, si un tabel excel cu castigatorii acestei sesiuni.

Detalii aflati de [url=http://www.mfinante.ro/scheme.html?pagina=domenii]aici[/url].

Mai multi investitori care doreau sa obtina ajutoarele au declarat, pentru Realitatea TV, ca li se pare suspect modul in care a decurs procesul de depunere a cererilor pentru ajutoarele de minims.

Firmele care doreau ajutor de minimis dar care nici macar nu au avut timp si posibilitatea tehnica sa acceseze site-ul Ministerului Finantelor banuiesc institutia respectiva de „blat” cu  acele intreprinderi care au „cotizat” cel putin zece la suta din suma pe care ar urma sa o primeasca.

„La orele 8.30, site-ul Ministerului Finantelor nu incarca pagina de inregistrare a cererii de acord de finantare. Site-ul a ramas blocat pana dupa orele 8.45”, noteaza pe forum unul dintre cei care au dorit sa acceseze ajutorul de minimis acordat de minister.

„Am reusit sa accesez pagina de inregistrare in jurul orelor 8.50, cand, deja, era afisat mesajul: Sesiunea de inregistrare online este inchisa. Conform listei cu proiectele inregistrate, publicata pe site-ul ministerului, intre orele 08.30:48 si 08.35:54 au fost incarcate 714 proiecte. Este foarte interesant cu cata viteza se misca unii, pe un site care nu functioneaza. Probabil sunt mai norocosi… Concluzia: fondurile au fost epuizate in 5 minute”, mai spune utilizatorul.

Ajutorul de minimis este de maximum 200.000 de euro de fiecare firma. Guvernul a alocat pentru acest an o suma de 500 de milioane de lei pentru acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderi mici si mijlocii.

Oamenilor de afaceri le este practic imposibil sa dovedeasca ca au depus cererile in timp util.

„Formularul pentru depunerea cererii de obtinere a ajutorului de minimis, postat pe site-ul Ministerului Finantelor, contine o rubrica in care se completeaza codul CAEN, sediu, date generale despre proiect, dar nu are nicio rubrica in care sa apara cel putin numarul de inregistrare. Solicitantul finantarii nu are cum sa stie daca cererea sa a fost inregistrata sau nu”, a afirmat un om de afaceri, citat de [url=http://www.curierulnational.ro/Economie/2013-08-28/Ajutor+de+minimis+sau+piedica+in+calea+IMM-urilor%3F]Curierul National[/url]

Nici in Ghidul solicitantului si nici in ultima varianta a HG nr. 274/2013 nu se mentioneaza pe ce ceriterii se va stabili ordinea finantarii. Cert este ca pe site a aparut deja tabelul cu firmele ce vor primi ajutoare.

Pana la aceasta ora nu am primit explicatii de la Ministerul Finantelor care sa lamureasca aceasta situatie.

[b]Ghid modificat pe furis[/b]

Nu este primul scandal in jurul ajutorului de minimis.  Termenele de demarare a depunerii cererilor de finantare au fost amanate de patru ori in perioada 1 iulie – 28 august.

In plus, Ghidul solicitantului a fost modificat fara consultare publica, cu numai 36 de ore inaintea inceperii sesiunii de depunere a cererilor de finantare.

Reprezentantul uneia dintre firmele care cer ajutorul de minimis a afirmat ca se accepta si societati care au pierderi, in schimbul unei garantii calculate netransparent.

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, Agentia Romana de Consultanta s-a aratat surprinsa de „modalitatea prin care Ministerul Finantelor Publice a organizat depunerea online a cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 274/2013”, solicitand de urgenta anularea sesiunii.

Agentia Romana de Consultanta a solicitat „trimiterea de urgenta a Corpului de Control al Primului-Ministru, in vederea verificarii modalitatii de aparitie subita a „listei inscrierilor pentru obtinerea unui numar de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat (minimis)”.

„Atragem atentia ca solicitantii (IMM-urile) nu au putut inregistra online cererea de ajutor de stat, pe site-ul ministerului fiind disponibila permanent mentiunea Sesiune de inregistrare online inchisa. Cu toate acestea, in aproximativ 30 de minute a aparut pe site-ul Ministerului Finantelor o lista cu 714 aplicatii online. Solicitam de urgenta luarea tuturor masurilor ce se impun!”, se arata in document.