Scandalul carnii de cal: Furnizorul francez vrea sa dea in judecata producatorul roman

09 Feb, 16:15 • Redactia DailyBusiness
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sambata ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal.
Scandalul carnii de cal: Furnizorul francez vrea sa dea in judecata producatorul roman

„Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca a fost intr-adevar vorba despre cal, atunci ne vom indrepta spre furnizorul roman”, a declarat Barthélémy Aguerre, presedintele companiei Spanghero. El nu a precizat numele furnizorului roman, asigurand ca nu il are asupra lui.

Si grupul agroalimentar Findus s-a declarat „inselat” si a anuntat ca va depune plangere luni, in urma descoperirii carnii de cal in produse care ar fi trebuit sa contina doar carne de vita.

Descoperirea carnii de cal in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita a provocat un scandal in Marea Britanie – unde calul este venerat si consumarea carnii sale este tabu – si a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia, scrie Mediafax.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat sambata ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in problema carnii de cal pentru lasagna, posibil importata din Romania, pentru a fi identificata cat mai repede sursa acesteia.

„Eu sper sa identificam cat mai repede (sursa-n.r.), tine pana la urma de trasabilitatea produselor si de modalitatea in care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici catre celelalte piete din Uniunea Europeana”, a declarat acesta.

Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, a declarat pentru AFP ca furnizorul francez de carne pentru lasagna, care sustine ca a cumparat respectiva carne din Romania, trebuie sa fi stiut ca este vorba de carne de cal si nu de vita.

Sunt convins ca importatorul stia ca nu este carne de vita, deoarece carnea de cal are un gust, o culoare si o textura specifice”, a declarat Minea, potrivit Agerpres.

In Romania exista trei abatoare care se ocupa cu sacrificarea cailor si le exporta carnea catre tari din Uniunea Europeana, indeosebi catre Franta si Italia.

“Este o operatiune legala care se face in conformitate cu normele in vigoare. Importatorii fac in general analize ca sa verifice calitatea carnii. Dar, pentru a stabili tipul carnii, trebuie facuta o analiza specifica si aceasta se face doar daca exista o anumita suspiciune”, a precizat Minea.