Scumpirea gazelor se va repercuta asupra intregului lant alimentar

24 Jun, 15:19 • Redactia DailyBusiness
Majorarea pretului la gaze, de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra intregului lant alimentar, primele efecte urmand sa se inregistreze chiar de la inceputul lunii august, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Scumpirea gazelor se va repercuta asupra intregului lant alimentar

„Impactul majorarii pretului la gaze se va resimti din amonte si pana in aval, respectiv de la materiile prime – cereale, de exemplu, trecand prin procesare si transport si terminand cu retailul. Ca urmare, majorarea pretului la utilitati, si aici includ si energia electrica, se va repercuta asupra intregului lant alimentar”, a afirmat Sorin Minea, potrivit Agerpres.
 
Primele efecte ale cresterii pretului la gaze se vor inregistra de la inceputul lunii august, la un nivel usor, urmand sa devina din ce in ce mai pregnante spre sfarsitul lunii august. 

„Exista posibilitatea de a resimti impactul majorarii tarifelor la gaze chiar si in luna octombrie a acestui an, pentru ca vorbim despre cresteri treptate de preturi, pe fiecare obiect si sector de activitate”, a mai spus presedintele Romalimenta. 

Potrivit datelor furnizate de compania Carmolimp, pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15% in acest an, avand in vedere trendul crescator al costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, dar si schimbarile legislative la nivelul Uniunii Europene. 

„Crescatorii si procesatorii au amanat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scaderea si mai mare a consumului, asumandu-si cresterile de pret la furaje si la utilitati. Multi dintre procesatori nu mai pot sustine aceste cresteri, astfel ca vor opera majorari de pret la raft. Estimam ca pana la finele anului cresterile vor fi de 12-15%. Iar in perioada imediat urmatoare vom vedea cresteri de pana la 7%”, a declarat Olimpiu Soneriu, directorul general al Carmolimp.

Citeste si Paradoxul din industria carnii de pui, in cifre