- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Se termina criza in 2010? Optimistii si pesimistii se contrazic. Tu in ce tabara esti?

30 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Romania s-a impartit intre pesimisti si optimisti. Unii oameni de afaceri cred ca al doilea semestru va aduce o relansare economica, altii ca economia nu are cum sa iasa din criza, atata timp cat statul pune bete-n roate business-ului, prin noi taxe si impozite. Sfatul general: Pregatiti-va mai bine pentru cei mai rau, pentru a avea de unde sa castigati!
Se termina criza in 2010? Optimistii si pesimistii se contrazic. Tu in ce tabara esti?

Trei sondaje de opinie prezentate luni in presa au relevat cat de larga este plaja perceptiei generale asupra economiei.

Ancheta de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS) pe trimestrul 2 a aratat ca managerii companiilor sunt cel putin rezervati cu privire la evolutia economica.

Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii ar urma sa ramana, in urmatoarele 3 luni, la acelasi nivel scazut ca si pana in prezent, in timp ce sectorul constructiilor va continua declinul. La fel, vor continua si disponibilizarile de personal, in toata economia.

Un alt sondaj, realizat in randul membrilor Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), a aratat ca marea majoritate a acestora considera ca Romania risca sa ramana in criza inca unu-doi ani, in lipsa unor masuri concrete de relansare economica.

In fine, in aceeasi zi, un studiu al Comisiei Europene a aratat ca romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in privinta increderii in propria economie.

Dincolo de perceptia negativa, sondajul INS si cel realizat de Bruxelles au aratat o imbunatatire a perceptiei asupra economiei, pe fondul reluarii activitatii economice dupa o iarna lunga si foarte grea.

Avem motive sa fim ceva mai optimisti? Omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele Racova Group, cu afaceri in domeniul agricol si alimentar, este printre cei care cred ca Romania va iesi din criza in a doua parte a anului.

”Activitatea economica, in special pe partea de exporturi, a inceput sa isi revina. Atata timp cat va creste cererea de produse la export, vom avea de castigat si nu vad de ce sa nu depasim partea descendenta in a doua parte a anului”, a declarat Porumboiu, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Adrian Porumboiu, presedinte Racova Group]Cred ca in a doua parte a anului economia va incepe sa isi reporneasca motoarele, mai intai la relanti, ca apoi sa accelereze in anii urmator[/quote]
Pe langa agricultura, unde conduce un business de mari dimensiuni, omul de afaceri se asteapta la cresteri de activitate mai ales in sectorul siderurgic. ”Siderurgia a inceput sa beneficieze de comenzi, iar acesta este un indicator important in economie”, a declarat Porumboiu.

Printre optimisti se afla si Ioan Niculae, patronul de la Interagro, al doilea cel mai bogat roman (1,2 mld. euro), potrivit clasamentului intocmit de Forbes.

„Daca ne uitam la evolutia metalelor, a petrolului si energiei, se vad primele semne ca economia mondiala incepe sa isi revina. Suntem inca in zona gri, dar in legatura cu 2010 sunt mai mult optimist decat pesimist„, a spus Niculae, pentru DailyBusiness.ro.

Cand vom vedea ”luminita de la capatul tunelului”? ”Undeva in trimestrul 3, dar sa nu va asteptati la o revenire economica sustinuta. Cel mult va fi oprit declinul si vom vedea un mic avans, insa nesemnificativ. Abia in 2011 am putea vorbi de o crestere economica de 1-2 procente”, a afirmat Niculae.

Potrivit acestuia, revenirea economica va depinde in mare masura de modul in care statul va gestiona acest an.
[quote=Ioan Niculae, presedinte Interagro] Nu mai vreau sa vad bancherii ca toata ziua cauta motive pentru a mentine dobanzile cele mai mari din Europa, iar autoritatile ca ii mangaie pe crestet, protector[/quote]
In opinia presedintelui Interagro, un rol major in relansarea economica il va avea sectorul bancar.

”Vreau sa vad ca guvernul si mai ales BNR cheama bancile comerciale sa discute despre programe concrete de finantare pe IMM-uri, pe agricultura, pe constructii etc. Nu mai vreau sa vad bancherii ca toata ziua cauta motive pentru a mentine dobanzile cele mai mari din Europa, iar autoritatile ca ii mangaie pe crestet, protector”, a punctat omul de afaceri. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus luni dobanda de politica monetara de la 7% la 6,5%.

Parvan: As vrea sa fiu optimist, dar n-am niciun motiv

Dincolo de estimarile pozitive, exista multe voci in economie care cred ca realitatea arata cu totul altceva. ”As vrea sa fi optimist, dar n-am niciun motiv”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

”Daca te uiti la datele statistice pe primele doua luni si vezi ca TVA-ul incasat de stat a marcat un minus de 19%, te intrebi de unde aceste estimari privind cresterea consumului intern?”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

In ceea ce priveste exporturile, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, spune ca ”este previzibil ca in acest an exportul va merge foarte bine”, insa remarca faptul ca aprecierea leului ar putea sabota acest proces. El crede ca, ”pe de o parte, este bine cand creezi produs intern brut (PIB) din exporturi, avand totodata firme competitive, insa este rau ca nu ai cerere interna si distrugi niste verigi din lanturile de productie interna”.

Iar cererea interna depinde, in mare masura, de situatia de pe piata bancara. ”Pana ce bancile nu isi vor lua inima-n dinti si vor risca sa dea bani cu imprumut la firme si populatie, sa nu ne asteptam la o situatie economica mai buna”, a afirmat Parvan.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Romania s-a dezvoltat pana acum pe consum. Ca sa relansezi consumul, inseamna sa repornesti creditarea, insa bancile nu cred ca isi vor asuma riscuri[/quote]
Nici investitiile straine directe, un alt motor al cresterii economice, nu stau mai bine: in ianuarie, acestea au scazut cu 67% fata de aceeasi luna a anului trecut. In ceea ce priveste finantarea sectorului privat, companiile se lovesc, in principal, de greutatea garantiilor pe care trebuie sa le ofere si de dobanzile inca destul de ridicate.

Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, crede ca, in conditiile in care bancile nu se vor arata interesate sa riste prea mult, rolul statului este cel mai important. ”Repet ceea ce spun de mult. Economia nu poate sa isi revina fara comenzi, iar exporturile sunt ca o fata morgana. Acum ai piata, peste o luna vin altii mai competitivi si iti iau locul”, a declarat Coraci.
[quote=Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903]Fara ca statul sa vina cu investitii publice cu efecte multiplicatoare in economie, ne imbatam cu apa rece[/quote]
Potrivit omului de afaceri, scenariul pesimist arata ca am putea asista la o continuare a crizei in Romania inca unu-doi ani, iar Romania ar putea pierde, in acest fel, oportunitatile relansarii economice la nivel global. In plus, numarul somerilor va creste cel mai probabil la peste 1 milion, fata de circa 700.000 cat sunt in prezent.

Pentru ca economia sa isi revina cu adevarat, in opinia oamenilor de afaceri, ar trebui luate o serie de masuri concrete: de la stimularea dezvoltarii IMM-urilor prin acordarea de facilitati fiscale, la imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor implicate in gestionarea fondurilor structurale.

Masurile propuse de UGIR 1903

Masurile lansate de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania