- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Seful GE Energy pe regiune: Proiectele eoliene se misca mai rapid in Romania decat in Bulgaria

26 Feb, 00:02 • traian.badulescu
Legislatia Romaniei sprijina investitiile in energia eoliana, iar proiectele de profil de pe piata locala inregistreaza progrese mai mari, comparativ cu alte tari din regiune, precum Bulgaria, a declarat Rod Christie, presedintele GE Energy pe zona Europa Centrala si de Est si tarile CSI.
Seful GE Energy pe regiune: Proiectele eoliene se misca mai rapid in Romania decat in Bulgaria

„In Romania sunt cateva proiecte mari, printre care si cel al CEZ, cel mai mare de pe uscat din Europa, a carui prima faza va intra in functiune la jumatatea anului. In Bulgaria, sunt proiecte mai mici si doar anuntate”, a explicat Christie.

In opinia acestuia, legislatia din Romania sprijina investitiile in energia eoliana, iar daca nu ar fi fost criza, s-ar fi anuntat mult mai multe proiecte pe plan local.

Rod Christie anticipeaza ca vor fi mai multe proiecte de energie eoliana in Romania, ce vor fi dezvoltate de jucatori locali si vandute ulterior unor companii internationale.

Pe de alta parte, oficialul GE Energy a punctat una din problemele investitiilor in acest domeniu din Romania. Christie apreciaza ca desi legislatia locala este in prezent favorabila acestor tipuri de investitii, pe viitor, nu se stie daca, odata cu venirea unui alt Guvern, domeniul va fi sustinut in continuare.

Totodata, la capitolul problemelor investitiilor in energia eoliana din Romania, Christie a mentionat fluctuatiile monedei nationale in raport cu principalele valute.

In ceea ce priveste infiintarea celor doi mamuti energetici in Romania, Electra si Hidroenergetica, Christie considera ca este un lucru bun, intrucat cele doua entitati vor deveni mai puternice astfel si vor putea realiza investitii.

„O companie energetica are nevoie de mix-uri. Daca se bazeaza doar pe o sursa de productie, este expusa”, a mentionat Rod Christie.

Desi considera ca privatizarea este buna pentru sectorul energetic, facandu-l mai eficient, oficialul GE nu considera ca aceasta ar putea aduce investitii in prezent in aceasta industrie in Romania.

„Statul incaseaza bani din privatizare, dar nu ii investeste dupa aceea neaparat in sectorul energetic”, a spus Christie.

El a mentionat ca daca o companie energetica privata are ca scop sa genereze profit pentru actionari, in cazul celei de stat situatia difera.

„De exemplu, industria energetica din Marea Britanie are ca scop sustinerea sectorului minier”, a detaliat reprezentantul GE Energy.

El considera ca investitiile in sectorul energetic din Romania vor veni in continuare din alocatii bugetare, urmand ca acestea sa creasca dupa listarea la Bursa a celor doi mamuti.