- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Serbia nu a ajuns la un acord cu FMI pentru viitoarea transa de imprumut

05 Nov, 14:58 • Redactia DailyBusiness
O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va pleca vineri din Belgrad fara un acord cu guvernul sarb pentru furnizarea viitoarei transe dintr-un imprumut de trei miliarde de euro, in conditiile in care autoritatile inca mai lucreaza pentru respectarea tintelor bugetare din 2011.
Serbia nu a ajuns la un acord cu FMI pentru viitoarea transa de imprumut

Discutiile vor continua, potrivit sefului misiunii FMI in Serbia, Albert Jaeger, care a precizat ca guvernul condus de premierul Mirko Cvetkovic face eforturi pentru a reduce deficitul bugetar de anul viitor la 4% din PIB, de la nivelul de 4,8% anticipat pentru 2010, potrivit Mediafax.

Respectarea acestui obiectiv este necesara pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut.

„Nu cred ca negocierile au decurs prost, pur si simplu nu este usor ca bugetul pentru 2011 sa fie conform cu regulile fiscale. Am facut progrese, dar discutiile nu au fost finalizate”, a spus Jaeger.

Guvernul incearca sa gaseasca solutii pentru reducerea cheltuielilor si stimularea incasarilor, fara sa reduca prea mult din beneficiile sociale, in conditiile in care adapteaza economia la normele Uniunii Europene.

Actual proiect de cheltuieli pentru 2011 depaseste tinta fixata cu 10 miliarde de dinari (132,1 milioane dolari), fiind de 20 de miliarde de dinari, potrivit unei surse guvernamentale citata de publicatia Politika.