Si totusi, impozitul forfetar „se coace”. Cum va functiona si pe cine va atinge

17 Jan, 00:07 • razvan.codorean
Introducerea impozitului forfetar de la 1 iulie este aproape sigura, masura urmand sa fie inclusa intr-un pachet legislativ de lupta impotriva evaziunii fiscale, estimeaza oamenii de afaceri si expertii economici contactati de DailyBusiness.ro. Impozitul va fi calculat in functie de o serie de criterii care NU vor tine cont de cifra de afaceri realizata.
Si totusi, impozitul forfetar se coace. Cum va functiona si pe cine va atinge

Nu iese fum fara foc. Un proverb vechi care isi dovedeste actualitatea in cazul impozitului forfetar. Chiar daca Victor Ponta ne-a spus, marti seara, in interviul de la Realitatea TV, ca introducerea impozitului este incerta, realitatea arata ca in spatele “scenei”, ministrul IMM-urilor, Maria Grapini si reprezentantii oamenilor de afaceri lucreaza de zor la forma acestuia.

Daca pe vremea lui Emil Boc, toata lumea a injurat forfetarul. Acum, in noua versiune acesta este salutat de asociatiile profesionale din mediul de afaceri.

Un prim draft al acestui sistem de impozitare, prezentat de reprezentantii intreprinzatorilor mici si mijlocii in urma negocierilor cu ministrul de resort, Maria Grapini, arata ca impozitul forfetar se va calcula in baza unor estimari ale veniturilor standard generate de astfel de societati. Noul sistem de taxare este menit sa reduca evaziunea fiscala care in domeniile vizate este foarte mare.

“Patronii firmelor private, pe care noi ii reprezentam, sunt de acord cu aplicarea acestui impozit, insa numai atata timp cat masura nu va reprezenta un plus de fiscalitate si va contribui la eliminarea concurentei neloiale”, a afirmat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Eliminarea concurentei neloiale inseamna, in fapt, sanctionarea pietei negre. Impozitul va fi aplicat in principal in sectorul de Horeca (hoteluri, restaurante) si in alte servicii precum cele de taximetrie.

Nicolescu a dat ca exemplu un hotel din Bucuresti care, desi are un grad de ocupare de 80%, raporteaza incasari mici.

“Se stie foarte bine ca multe dintre afacerile infloritoare in criza, cum sunt fast-food-urile, de exemplu, achita impozite simbolice, pentru ca majoritatea unitatilor raporteaza doar o mica parte din cifra de afaceri”, a declarat economistul Cristian Dinulescu. 

“Noul impozit va ataca tocmai astfel de zone de evaziune, printr-o taxa anuala. Cine isi va permite, o va plati, ceilalti vor inchide portile, astfel ca  afacerile legale vor avea de castigat, pentru ca nu se vor mai lovi de concurenta neloaiala”, a mai spus acesta. Statul va avea numai de castigat pentru ca va incasa venituri suplimentare atat din impozitul forfetar cat si din scoaterea la lumina a unor afaceri ilegale.

„In 2009, cand a fost aplicat forfetarul, peste 60.000 de firme s-au inchis. S-a vorbit atunci de o necesara curatire a mediului de afaceri de firmele facute doar pentru a incasa salarii. Este foarte interesant de vazut daca, prin acest impozit, statul va reusi sa aduca la lumina aceste sectoare. Eu unul ma indoiesc. Atata timp cat statul nu va incuraja mediul de afaceri cu facilitati fiscale, nu cu taxe suplimentare, se vor gasi intotdeauna metode de evaziune”, a mai spus analistul.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat ca a propus ministrului Grapini ca noul impozit sa fie calculat in baza unor criterii foarte clare.

“Introducerea impozitului se va face pe baza unor criterii riguroase, de la pozitia firmei, localitatea in care isi desfasoara activitatea (vadul comercial) la indicele de sezonalitate, pentru ca unele firme lucreaza numai vara, precum cele de pe litoral”, a explicat acesta.

Nu a fost stabilit inca valoarea impozitului insa, cel mai probabil acesta se va calcula ca procent din veniturile standard estimate a se realiza.

„Aceste criterii suna rational. Impozitul va duce la simplificarea birocratiei, pentru ca nu necesita predarea de situatii financiare, deoarece acesta urmeaza sa se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat ca masura va fi insotita de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, si ca introducerea se face doar dupa ce se va discuta cu cei care lucreaza in bransa respectiva. Fiecare domeniu are intreprizatori corecti, activi, si se reflecta in documente, si altii care nu sunt corecti si care fac concurenta neloiala”, a adaugat Nicolescu, potrivit Mediafax.
[quote=Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania]Amplasarea, vadul comercial, sau indicele de sezonalitate vor fi doar cateva dintre criteriile in baza carora patronii vor fi impozitati[/quote] 
Ministrul pentru IMM-uri, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini a declarat ca impozitul forfetar ar putea fi aplicat din al doilea semestru al acestui an, mai exact de la 1 iulie, in cazul in care studiul de impact va fi gata in primul trimestru. 

Ministrul a explicat ca va exista si o categorie careia nu i se va aplica impozitul forfetar, repectiv firmele cu cifre de afaceri foarte mici.

In schimb, acestea urmeaza sa fie controlate mai des, pentru a se descoperi daca emit bon fiscal sau nu, numarul controalelor putand fi si de 15 pe an. 

In prezent, autoritatile lucreaza la o analiza privind situatia firmelor susceptibile a plati noul impozit.  Aceasta ar urma sa fie prezentata public pana la mijlocul lunii februarie.

„Am inteles ca atunci cand ne grabim cu anuntul, mai bine asteptam. Daca se poate, incerc sa reduc partea de birocratie fiscala. Noi ce fenomen avem: unii care platesc impozit si altii care nu platesc. Trebuie sa gasim o solutie. Poate nu impozitul forfetar”, a declarat Victor Ponta la Realitatea TV.


Citeste si:
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-va-aduce-impozitul-forfetar-daca-nu-e-bine-gandit-poate-fi-catastrofal-84920/]Ce
va aduce impozitul forfetar: „Daca nu e bine gandit, poate fi
catastrofal”[/url]