Singura intrebare la care McDonald’s nu vrea sa raspunda (Video)

22 Feb, 00:05 • Redactia DailyBusiness
Se pare ca gigantul american McDonald''s poate face fata la orice intrebare legata de controversatele ingrediente folosite in mancarea consumata de intreg Globul, in afara uneia singure. Pur si simplu nu vrea sa dea explicatii in legatura cu aceasta problema.
Singura intrebare la care McDonald's nu vrea sa raspunda (Video)

McDonald”s a derulat recent un experiment interesant, in numele (pseudo)-transparentei. Compania a invitat consumatorii sa puna intrebari despre mancarea servita in restaurantele retelei. Unele intrebari, de exemplu „Ce este pasta roz care e folosita in burgeri?” sau ” Ce contine Chicken McNugget?” chiar aveau potentialul unor rezultate „horror”.

Campania a fost ingenioasa, cu raspunsuri sub forma unor video-uri din culise, in care „gazda” era un fost prezentator al emisiunii Mythbusters difuzata de Discovery. Insa nu era menita sa ii converteasca pe cei care oricum nu mancau la McDonald”s sa se apuce sa o faca de acum inainte, ci probabil doar sa isi pastreze clientii vechi, in conditiile in care vanzarile sunt pe trend descendent.

Transparenta campaniei a fost limitata, in sensul ca disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari nu a fost extinsa la subiectul fortei de munca – cei care prepara cea mai renumita mancare din lume.

Intr-un video postat pe YouTube, pe care il puteti urmari mai jos, o campanie denumita Fight For 15 $, care lupta pentru interesele lucratorilor din industria de fast food (una dintre cerinte ar fi salariul cat de cat decent de 15 dolari pe ora), arata cum McDonald”s ignora complet multe intrebari in legatura cu salariile angajatilor sai, scrie Fastcoexist.

Dupa cum arata video-ul Fight for 15 $, cei de la McDonald”s nu au fost coplesiti de volumul intrebarilor puse pe conturile de social media ale companiei, care au raspuns rand pe rand la toate intrebarile legate de mancare, fie ca au fost de bun simt, fie ca au fost chiar macabre – de exemplu, daca McDonald”s se gandeste sa introduca in meniuri carne de om. 

Insa, atunci cand oamenii au inceput sa puna intrebari de tipul „Cand veti incepe sa platiti angajatilor un salariu din care se poate trai?”, compania a evitat frumos un raspuns, ceea ce nu e deloc surprinzator. Aceste intrebari s-au mai pus pana acum, chiar intr-un mod mai brutal decat atat. De mai mult de doi ani, unele organizatii au reusit, in puncte cheie din aproape 200 de orase din SUA, sa ii scoata pe angajatii din fast food in strada.

[dbvideo=1477]

Astazi, salariul minim este ridicol in majoritatea statelor americane, iar industria de fast food se numara printre cei mai mari angajatori care acorda salariul minim din SUA. Un studiu a demonstrat ca peste jumatate dintre angajatii din aceasta industrie sunt inscrisi intr-un program public de asistenta sociala.

Raspunsul comun al jucatorilor din piata de fast food este ca daca vor creste salariile, vor fi nevoiti sa faca disponibilizari masive.

Desi nu se intrevad semne ca McDonald”s si alte companii de fast food vor creste salariile celor mai prost platiti angajati ai lor, campaniile care lupta pentru drepturile acestor angajati au deja ecouri. Seattle si San Francisco au adoptat deja legislatia potrivit carie salariul minim va fi de 15 dolari pe ora, iar alte orase ar putea urma acest exemplu. In curand, unele restaurant McDonald”s vor fi nevoite sa se supuna.

In Romania, McDonald’s are 4.000 de angajati.

In 2014, investitiile McDonald”s in Romania s-au ridicat la
peste 13 miloane de lei. Anul trecut compania a vandut peste 49 de milioane de burgeri
si 4 milioane de cafele si peste 70.000 de portii de mere.

„Ne continuam dezvoltarea prin remodelarea restaurantelor si
prin inovatii de produse. Surprizele pe care McDonald”s le pregateste in acest
an vor incepe chiar in cateva zile pentru ca 2015 este un an foarte important
pentru noi – in iunie facem 20 de ani de cand am deschis primul restaurant in
Romania”, a declarat intr-un comunicat remis DailyBusiness.ro vineri Daniel Boaje, director general
McDonald”s Romania.

„Remodelarea si extinderea restaurantelor au fost printre
prioritatile McDonald”s in anul 2014. 4 restaurante din Bucuresti si provincie
au fost renovate sau extinse, iar numarul total de McCafé-uri a ajuns la 14 cafenele”,
a mai transmis compania in comunicat.
 

McDonald”s are peste 600 de parteneri romani, 30% din materia
prima folosita fiind achizitionata local.