- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Societe Generale, UniCredit si CaixaBank finanteaza cu 50 mil. euro 2 parcuri eoliene

04 Aug, 15:25 • Redactia DailyBusiness
Societe Generale, UniCredit si CaixaBank au sindicalizat un imprumut de 50 de milioane de euro pentru finantarea parcurilor eoliene Pestera si Cernavoda, dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis, cu fonduri de la BERD si IFC.
Societe Generale, UniCredit si CaixaBank finanteaza cu 50 mil. euro 2 parcuri eoliene

„Societe Generale, UniCredit si CaixaBank s-au alaturat unui club de banci organizat de doua institutii multilaterale importante, IFC (membra a Grupului Bancii Mondiale) si BERD, sustinand potentialul de investitii din domeniul energiei eoliene. BERD si IFC au acordat cate un imprumut de 69,1 milioane de euro pentru fiecare din parcurile eoliene Pestera si Cernavoda, iar cele trei banci comerciale finanteaza alte 50 de milioane de euro, asigurand serviciile bancare comerciale legate de derularea acestor credite”, se arata intr-un comunicat comun al celor trei banci.

Societe Generale asigura rolul de coordonator al tranzactiei de acoperire a riscului de dobanda, in timp ce grupul UniCredit, prin intermediul subsidiarelor sale, asigura rolurile de agent de garantii si de banca prin conturile careia se va intermedia tranzactia.

„Sucursalele locale ale bancilor comerciale, respectiv BRD-Groupe Societe Generale, UniCredit Tiriac Bank si sucursala din Romania a CaixaBank au participat in mod activ si au asigurat toata sustinerea necesara pentru incheierea cu succes a acestei tranzactii. Aceasta finantare ar trebui sa reprezinte o referinta pozitiva pentru piata locala si sa contribuie la dezvoltarea pietei energiei regenerabile in Romania, permitand tarii noastre sa-si respecte angajamentele privind productia de energie verde”, se mai spune in comunicat.

Proiectul Cernavoda Power va reprezenta unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I, cu o capacitate de 69 de MW, este deja functional, iar Cernavoda II, cu o capacitate similara, urmeaza sa fie dat in folosinta.

Proiectul de la Pestera va avea o capacitate instalata de 90 de MW. Astfel, cele dous parcuri vor avea o capacitate totala de 228 MW, reprezentand circa 40% din productia de energie eoliana din Romania. Constructia parcului eolian de la Pestera a fost finalizata in octombrie 2010.

EDP Renovaveis are activitati in sase state europene, respectiv Romania, Portugalia, Spania, Franta, Belgia si Polonia, in SUA si Brazilia, fiind considerat numarul trei in lume la productia de energie eoliana.